01:08 06 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.04
  • USD18.54
  • RUB0.24
  • RON4.15
  • UAH0.68
Moldova
Sa primesc un link scurt
12822

Președintele Igor Dodon a declarat că relațiile cu Uniunea Economică Eurasiatică sunt foarte importante pentru țara noastră dacă dorim să avem o economie stabilă, iar memorandumul cu această comunitate va face ca Republica Moldova să devină mai competitivă în regiune

CHIȘINĂU, 3 apr — Sputnik.  La Chișinău și-a început lucrările Forumul Internațional „Uniunea Economică Eurasiatică — Republica Moldova".

Președintele moldovean, Igor Dodon, și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice (CEE), Tigran Sarkisean, au semnat Acordul de Colaborare dintre Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

Ceremonia a decurs în cadrul Forumului Internațional care se desfășoară la Chișinău.

Potrivit lui Dodon, semnarea acestui Acord nu contravine acordurilor internaționale semnate anterior de Republica Moldova.

„Consider că această semnare va contribui la menținea echilibrului în economie", a spus Dodon.

Președintele Colegiului CEE, Tigrean Sarkisean, a salutat pasul făcut de Moldova, menționând că scopul principal al integrării este crearea condițiilor pentru dezvoltarea stabilă a statelor membre ale organizației.

„Tendința de a crea o piață unică va contribui la creșterea competitivității economiilor naționale", a specificat Sarkisean.

Până în anul 2025, în cadrul organizației va fi creată o piață comună a gazelor, petrolului și produselor petroliere.

De menționat că la lucrările forumului participă Tatiana Valovaia, membru al Colegiului CEE, Aleksei Gruzdev, viceministru al Dezvoltării Economice din Rusia, Iaroslav Lisovolik, economist-șef al Băncii Euroasiatice de Dezvoltare, și alți oficiali din Republica Moldova și țările UEE.

Uniunea Economică Eurasiatică este o asociație economică internațională creată pe baza Uniunii Vamale și a Spațiului economic unic și funcționează de la 1 ianuarie 2015. La ora actuală din Uniunea Economică Eurasiatică fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kirghizia.

Comisia Economică Eurasiatică este un organism permanent de reglementare supranațional al Uniunii Economice Eurasiatice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tagurile:
semnarea memoradumului, Uniunea Economică Euroasiatică, Tigrean Sarkisean, Igor Dodon


Știrile Zilei