01:03 20 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.46
  • USD16.84
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.64
Cimitirul Central din Chișinău

Nimic sfânt. Mormântul unui mare actor din Moldova a fost vandalizat

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
8701

Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pe faptul profanării mormântului actorului Constantin Constantinov

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Persoane necunoscute au profanat mormântul marelui actor Constantin Constantinov. Directorul Întreprinderii Municipale ”Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boţan, a declarat, luni, la ședința direcțiilor Primăriei Chișinău că, indivizi identificați au distrus monumentul de pe mormântul actorului și au furat bucățile din bronz de pe placa funerară.

”Am chemat poliția. Au fost rudele. Urmează să se verifice dacă a fost acea bucată de bronz dusă la unele întreprinderi care se ocupă de prelucrarea bronzului”, a declarat Boțan.

Funcționarul a precizat că sectorul din Cimitirul Central de pe strada Armenească,  unde este înmormântat actorul, este monitorizat video. 

”În acea porțiune este instalată o cameră video. Se vede practic până lângă acel mormânt”, a declarat Boțan. 

Ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Adrian Jovmir, a declarat pentru Sputnik-Moldova că pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru profanarea monumentelor și mormintelor. 

”Deocamdată, nu a fost depistat nici un suspect. Se desfășoară acțiuni de investigații”, a precizat Jovmir. 

Vinovații de profanarea mormântului lui Constantin Constantinov riscă până la un an de închisoare. 

Constantin Constantinov s-a născut la data de 7 iunie 1915 în satul Sucleia din raionul Slobozia (Transnistria). A făcut studii la Institutul Agricol din Tiraspol (1932-1934) și apoi la Școala teatrală din Odessa (1934-1937), devenind actor de teatru.

Începând din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic "A.S.Pușkin" din Chișinău (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu”). În anul 1953 a primit titlul de Artist al poporului. În teatru a jucat cu precădere roluri de comedie, interpretând circa 100 roluri.

În anul 1955 a debutat în cinematografie cu filmul muzical Leana, realizat de către studioul "Maxim Gorki" din Moscova. A jucat în aproximativ 50 de filme, interpretând roluri principale, episodice, dar de o mare densitate artistică. 

La data de 7 iulie 2000, președintele Petru Lucinschi al Republicii Moldova i-a conferit Medalia "Mihai Eminescu" ca o recunoaștere a activității sale de creație rodnică, a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice și a contribuției substanțiale la propagarea valorilor spirituale și morale.

Constantin Constantinov a încetat din viață la data de 8 martie 2003, în municipiul Chișinău, la vârsta de 88 de ani fiind înmormântat în cimitirul din Strada Armenească.

În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A. Șciusev, în care a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Tematic

Demontarea mormintelor vechi este o crimă
Tagurile:
mormânt vandalizat, actorul Constantin Constantinov, Cimitirul Central, Chișinău
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei