15:03 27 Mai 2019
În direct
  • EUR20.20
  • USD18.05
  • RUB0.28
  • RON4.24
  • UAH0.68
Andrian Candu

Andrian Candu pregătește un document important pentru Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
27611

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut declarații în fața presei după ce deputații au susținut în lectură finală modificările la Codul Electoral

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Este un început nou pentru Republica Moldova și pentru clasa politică. Așa a comentat președintele Parlamentului, Andrian Candu, votul celor 74 de deputați dat pentru trecerea de la sistemul proporțional de vot la unul mixt. 

”De astăzi se înscrie o nouă pagină în istoria Republicii Moldova. Vom avea o clasă mult mai calitativă și integră, care va fi aleasă din 2018 în baza unui nou sistem electoral”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a precizat că urmează să semneze proiectul de lege votat joi de deputați în lectură finală și ulterior îl va expedia pentru a fi promulgat de președintele țării. 

Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, 20 iulie, în lectură finală trecerea la sistemul mixt de vot a deputaților moldoveni. Proiectul de modificare a Codului Electoral și a Legii despre statutul deputatului în Parlament a fost susținut de 74 de deputați. 

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

 

Tematic

Premieră pentru Moldova: Deputații vor putea fi demiși din funcție
Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament
Iată când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova
Tagurile:
scrutin parlamentar, alegerea deputaților, sistem electoral mixt, Igor Dodon, Moldova, Andrian Candu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei