05:25 22 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.47
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.60
Militari moldoveni detașați pentru misiunea KFOR-6 în Kosovo

Președintele – nu, Guvernul –da. Militarii moldoveni pleacă în Ucraina

© Facebook / Ministerul Apărării al RM
Moldova
Sa primesc un link scurt
Dispută înverșunată între președinte și Guvern pe chestiunea Armatei (14)
107 0 0

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul, prin lege, este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Contingentul Armatei Naționale va participa la stagiul de pregătire ”Rapid Trident”, care va avea loc în perioada 7-23 septembrie la Centrul de instruire militară Yavorov, Ucraina. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în această dimineață de Guvernul Republicii Moldova, în pofida deciziei președintelui Igor Dodon, Comandant Suprem al Forțelor Armate, care a interzis participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu.

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul, prin lege, este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale. 

”Din aceste considerente venim cu această hotărâre de Guvern. Nu văd temei de a refuza participarea la exerciții și instruiri a efectivului Armatei Naționale”, a declarat premierul.

Șeful Guvernului a mai menționat că, nu este un secret pentru nimeni că, în mare parte, bugetul pentru aplicații militare și pentru instruiri este oferit de partenerii noștri de dezvoltare. 

”Acesta constituie mai mult de 80 la sută. Neparticiparea la aceste instruiri ar constitui mai mult decât 5 milioane de lei”, a precizat Filip.

Șeful Guvernului a mai cerut miniștrilor Afacerilor Externe și celui al Justiției să analizeze și să vină cu propuneri de modificare a legislației naționale, ”pentru a nu ajunge în asemenea blocaje”.

În răspunsul dat de Aparatul Președintelui țării conducerii Ministerului Apărării se menționează că stagiul de pregătire ”Rapid Trident”, la care vor participa 57 de militari, este calificat de Ministerul Apărării de la Kiev și de mass-media ucraineană drept ”exercițiu multinațional”.

”Prin urmare, în virtutea atribuțiilor șefului statului, reglementate de Legea cu privire la apărarea națională, Vă comunicăm că Președintele Republicii Moldova nu a aprobat participarea efectivului Armatei Naționale la exercițiul în cauză”, menționează Aparatul Președintelui țării în scrisoarea de răspuns adresată Ministerului Apărării.

Potrivit Ministerului Apărării, stagiul de pregătire ”Rapid Trident” are drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de apărare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională.

Тема:
Dispută înverșunată între președinte și Guvern pe chestiunea Armatei (14)

Tematic

Militarii moldoveni vor mărșălui pentru prima dată prin Kiev - detalii
Dodon va verifica ce fac americanii pe poligonul militar de la Bulboaca
Tagurile:
exerciții Yavorov, stagiul de pregătire Rapid Trident, militarii Armatei Naționale, Ucraina
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei