03:53 05 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Moldova
Sa primesc un link scurt
25610

Salarii de milioane, de provenienţă dubioasă, primite de moldoveni de pe conturile unor off-shoruri. Şeful unor companii autohtone, reţinut de CNA şi procurori

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Proprietarul unor companii autohtone de vânzări a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie într-un dosar de spălare de bani. Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea „la negru” a angajaţilor. Banii necontabilizaţi ar fi provenit din zona off-shore, de la o companie nerezidentă, al cărei beneficiar efectiv ar fi reţinutul.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de câteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, aceştia primeau oficial câte 2 mii de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor erau achitaţi prin intermediul cardurilor, conturile cărora se aflau în Letonia.

”Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afară de salariul oficial, peste 4 milioane de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată în off-shore”, a comunicat Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA.

Pe marginea acestui caz, au fost efectuate 12  percheziţii, atât la sediul a trei companii autohtone, cât şi la domiciliile persoanelor vizate în dosar. În urma acțiunilor de urmărire penală, de la proprietarul celor trei firme au fost ridicaţi aproximativ 150 de mii de euro, provenienţa cărora nu a putut fi justificată. Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani.

Dacă va fi recunoscut vinovat, acesta riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Investigaţiile în această cauză sunt în desfăşurare.

Tematic

Operațiune de amploare a CNA la Leușeni. Un șef a fost reținut
Detalii despre operațiunea matinală a CNA. În joc sunt 3 milioane de lei
Descinderi la Ministerul Justiției. Pe cine au reținut ofițerii CNA
Tagurile:
firme ogg-shore, procurorii anticorupție, salarii în plic, spălare de bani, CNA


Știrile Zilei