23:05 21 Iunie 2018
În direct
  • EUR19.52
  • USD16.88
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.64
Dorin Chirtoacă

Ultima oră: Referendumul anti-Chirtoacă va avea loc la 19 noiembrie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
Referendumul privind revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă - detalii. (30)
27120

Pe 19 noiembrie, va avea loc referendumul local cu privire la revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă

CHIȘINĂU, 12 sept – Sputnik. Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a decis în cadrul ședinței de marți, 12 septembrie, că în data de 19 noiembrie va fi organizat referendumul local în care chișinăuieni vor fi invitați să voteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău. 

Propunerea a fost înaintată de fracțiunea PSRM în CMC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău și a fost susținută de toți aleșii locali, cu excepția a 12 liberali.

Curtea de Apel Chișinău a admis, la 27 aprilie, cererea prezentată de consilierii PSRM cu privire la organizarea unui referendum local la care locuitorii municipiului Chișinău vor fi invitați să răspundă dacă mai vor sau nu ca funcția de primar în Capitală să fie ocupată de liberalul Dorin Chirtoacă. Prin decizia sa, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Buiucani, din 4 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea socialiștilor.

Decizia privind revocarea primarului este adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta a fost ales pentru a treia oară în scrutinul din 14 iunie 2015, cu votul a 163.570 de alegători.

În prezent, Chirtoacă este suspendat, prin decizia instanței, din funcția de primar al municipiului Chișinău. Acesta este anchetat în două dosare penale în care este acuzat de procurori de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

În cazul în care Chirtoacă va fi revocat la referendum din funcția de primar, în primăvara anului viitor ar putea fi organizate alegeri locale noi.

Тема:
Referendumul privind revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă - detalii. (30)

Tematic

Chirtoacă fugar. Liberalul spune că avea două variante de evadare din țară
La aproape un an de la divorț, Chirtoacă anunță motivul despărțirii de Loghin
Un nou dosar penal pe numele lui Chirtoacă - detalii
Tagurile:
primar general al municipiului Chișinău, 19 noiembrie, referendum anti-Chirtoacă, CMC
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei