11:18 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Regizorul Emil Loteanu, în timpul filmărilor „O șatră urcă la cer”

Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia”: Moștenirea lui Emil Loteanu

© Sputnik / Тимофеев
Moldova
Sa primesc un link scurt
12440

Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia”: un eveniment care nu poate fi conceput fără operele marelui cineast Emil Loteanu

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Nici o ediție a Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia" nu se desfășoară fără evocarea numelui renumitului regizor moldovean Emil Loteanu, a comunicat pentru Sputnik Moldova producătorul acestui Festival, Vladimir Pirojok.

Potrivit acestuia, filmele lui Loteanu fac parte din cele mai bune realizări ale cinematografiei sovietice.

„Regizorul a fost recunoscut pe plan internațional în anul 1972, la Festivalul de Film de la San Sebastian, la care filmul său „Lăutarii" a câștigat premiul „Scoica de aur" și premiul special al juriului. Iar la Neapole s-a învrednicit de premiul „Nimfa de argint". În 1976 a urmat premiul „Scoica de aur" la Festivalul de Film de la San Sebastian pentru „O șatră urcă la cer". Filmul „Ana Pavlova" i-a adus regizorului Loteanu premiul pentru cel mai bun film străin la festivalul Internațional de Film de la Oxford și diploma pentru merite deosebite în dezvoltarea cinematografiei. De neuitat este și filmul „O dramă la vânătoare" care până la ora actuală rămâne a fi una dintre cele mai solicitate producții cinematografice în toată lumea", a spus Pirojok.

Acesta a adăugat că, potrivit tradiției, participanții și oaspeții Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia" vor depune flori la monumentul lui Emil Loteanu de lângă cinematograful „Patria" din Chișinău, pe 10 octombrie.

„Întâlnire cu Rusia" este la a cincea ediție în Moldova. În acest an se va desfășura în perioada 10 — 13 octombrie. Filmele vor fi demonstrate la Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul și Tvardița. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 10 octombrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

Festivalul se desfășoară cu suportul Guvernului de la Moscova, al Departamentului Relațiilor Economice Externe și Relațiilor Internaționale din orașul Moscova, Ambasadei Rusiei în Republica Moldova și Fundației „Russki Mir". Producătorul general al festivalului este Vladimir Pirojok.

Festivalul se desfășoară la Chișinău în cadrul primei expoziții internaționale „Expo Rusia — Moldova 2017". Agenția de Presă și Radio Sputnik Moldova este partenerul informațional internațional al „Expo Rusia — Moldova 2017" și Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia".

Tagurile:
expoziție, filme, Festival, regizor, Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia, Emil Loteanu, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei