15:02 18 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Moldova
Sa primesc un link scurt
257720

Viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva a informat deputații moldoveni că, în 2018, aria impozitului pe lux va fi extinsă.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva a prezentat săptămâna aceasta în comisiile parlamentare de profil proiectul de lege cu privire la politica bugetar fiscală și vamală pentru anul viitor. 

Viceministrul a informat deputații că, în 2018, aria impozitului pe lux va fi extinsă. Astfel, pe lângă imobile, impozitul pe lux va fi plătit și pentru unele autoturisme. 

”A fost lărgită baza de impunere la impozitul pe lux. Pe lângă imobile care anul trecut anul trecut au reprezentat subiect al impunerii impozitului pe avere, anul acesta au intrat și autoturismele care au fost importate în ultimii doi ani”, a declarat viceministrul. 

Este vorba despre autoturismele care depășesc valoarea de 1,5 milioane de lei. Cota impunerii va fi de 0,8 la sută din prețul mașinii. 

” Scopul principal este nu să acumulăm resurse, dar să stimulăm pe cei care investesc în imobile și mobile să investească în economia reală, creând locuri de muncă”, a declarat viceministrul.

Veronica Vragaleva nu a exclus anterior că, treptat, impozitului pe lux vor putea fi impuse și autoturismele mai ieftine decât 1,5 milioane de lei. 

”Este un moment de excepție la care lucrăm pentru ca să aducem impozitul pe avere să cuprindă întreaga avere a persoanei și într-un anumit moment, când vom fi capabili să administrăm și cealaltă parte de avere, autoturismele mai ieftine de 1,5 milioane de lei, să le luăm în calculul general”, a declarat Vragaleva.

Sat
© Sputnik / Александр Кондратюк

Valoarea automobilului va fi stabilită luând în calcul prețul vamal, după care acesta va fi contrapus cu valoarea de comercializare a mașinilor similare pe piața locală. Mecanismul va fi stabilit prin hotărâre de Guvern.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, plătesc anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Persoanele fizice care deţin imobile scumpe achită o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata este achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie. 

”În 2018, a fost exclus pragul de 120 de metri pătrați care era cumulativ pentru 1,5 milioane pentru bunurile imobile, deoarece prezența lui a permis unele eschivări de la a plăti taxa pe lux”, a declarat viceministrul Finanțelor. 

Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu are date câte persoane vor fi supuse anul viitor taxelor pe avere. Instituția preconizează în 2018 să adune în bugetul de stat din impozitul pe lux suma de 50 de milioane de lei.

Tematic

Impozitul pe lux, luat în serios de majoritatea contribuabililor
Premieră la achitarea impozitului pe venit: ce a schimbat fiscul în acest an
Un nou impozit pentru moldoveni, cei mai vizaţi sunt oamenii de la sate
Tagurile:
Moldova, politica bugetar fiscală, mașini de lux, impozit pe avere, impozit pe lux


Știrile Zilei