21:23 12 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.22
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.71
Poza Cristinei Parhomenco

Un an de la omorul din Strășeni. Cum a fost ucisă Cristina Parhomenco

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
Omorul adolescentei de la Strășeni: șoc și multe semne de întrebare (23)
1588 0 0

Cristina Parhomenco, o minoră de 14 ani din Strășeni, elevă în clasa a VIII-a, a fost omorâtă cu cruzime, în seara zilei de 25 noiembrie 2016, de alți patru minori

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Acum un an, în seara zilei de 25 noiembrie, în centrul orașului Strășeni, localitate situată la 20 de kilometri de Capitala Chișinău, se producea o crimă îngrozitoare. Acest omor a zguduit nu numai orașul Strășeni, dar întreaga țară. 

Cristina Parhomenco, o minoră de 14 ani din Strășeni, elevă în clasa a VIII-a, a fost omorâtă cu cruzime, în seara zilei de 25 noiembrie 2016, de alți patru minori. Asasinii aveau vârste de 13, 15, 16 și 17 ani. Doi dintre aceștia, de 15 și 16 ani, au fost reținuți la câteva zile de la săvârșirea crimei și plasați în arest preventiv în izolator. În ianuarie 2017 a fost extrădat în Moldova cel de-al treilea suspect: un adolescent de 17 ani, cel mai mare ca vârstă în acest dosar. El a fost reținut la trecerea frontierei româno-ungare.

Minorul de 13 ani a fost eliberat. Potrivit legislației naționale, acesta nu poate fi tras la răspundere penală. Minorul a fost luat la evidența poliției, iar pentru crima pe care a săvârșit-o părinții săi au plătit doar o amendă.

Criminalii s-au inspirat din scenariul unui film atunci când o ucideau pe Cristina Parhomenco

Cei cinci tineri s-au întâlnit vineri seara, 25 noiembrie 2016, în parcul central din Strășeni, pentru a marca începutul unui week-end. Adolescenții nu aveau un plan bine determinat al timpului liber pe care urma să-l petreacă în parc. La un moment dat, potrivit martorilor, minorii au început să se certe. Strigătele și injuriile au fost auzite de mai mulți trecători și martori din preajmă, însă nimeni nu a dat atenție acestui fapt, devenit deja fenomen în Republica Moldova. 

Până aici totul era transparent. Însă seara, Cristina Parhomenco nu s-a întors acasă. Mama sa și sora mai mare au început să se îngrijoreze. Acestea au solicitat ajutorul poliției, dar și a prietenilor pentru a o căuta pe adolescenta dispărută. La aproape cinci zile de la dispariție, trupul Cristinei Parhomenco a fost găsit de un grup de voluntari într-o clădire aflată în construcție în centrul orașului Strășeni. 

Potrivit informațiilor Sputnik, tânărul de 17 ani, a fost inițiatorul omorului adolescentei Cristina Parhomenco. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenție că acesta le-ar fi propus celorlalți participanți la omor ca fetei să-i fie scoși ochii, pentru că în opinia sa pe retină rămâne ultima imagine văzută de om. Martorii care au găsit-o pe Cristina Parhomenco ucisă susțin că aceasta avea ochii scoși și pielea jupuită de pe față.  Minora era dezbrăcată și ascunsă sub un morman de pietre și bârne într-o casă aflată în construcție chiar în centrul orașului Strășeni.

De ce Cristina Parhomenco a fost găsită atât de greu și cum a acționat Poliția 

Patru angajați ai Inspectoratului de Poliție din Strășeni au fost sancționați pentru că nu au acționat potrivit sarcinilor și atribuțiilor funcționale în cazul omorului Cristinei Parhomenco. 

În decembrie anul trecut, conducerea Inspectoratului General al Poliției a inițiat o anchetă de serviciu internă pentru a stabili dacă polițiștii Inspectoratului de Poliție Strășeni și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu prompt și conform atribuțiilor. În anchetă erau vizați ofițerul de sector, șeful de sector și șeful Secției ordine publică, dar și șeful IP Strășeni.

Ofițerul de sector din cadrul IP Strășeni a fost demis din funcție, șeful de sector și șeful Secției ordine publică au fost sancționați disciplinar cu mustrare, iar șeful IP Strășeni a fost sancționat disciplinar cu retrogradare.

Criminalii minori și-au recunoscut în totalitate vina pentru omorul Cristinei Parhomenco 

Minorii reținuți în cazul teribilului omor al adolescentei de 14 ani din Strășeni și-au recunoscut vina. Aceștia au povestit procurorilor din Strășeni cum au ucis-o pe Cristina Parhomenco. 

Exclusiv: omorul Cristinei Parhomenco, ce spun asasinii și mama victimei>>>

Îngrozitor este faptul că cei patru criminali nu au avut nici un motiv pentru ca să o omoare pe Cristina Parhomenco. Aceștia nici măcar nu și-au cerut iertare de la părinții Cristinei Parhomenco pentru fapta săvârșită. Din contra, în perioada când avea loc judecata, mama și sora mai mare a minorei ucise erau amenințate de criminali. 

Agenția Sputnik-Moldova a fost unica instituție media din țară care a transmis imagini exclusive cu extrădarea criminalului din Strășeni

Fotoreporterul Sputnik-Moldova a reușit să obțină imagini exclusive de pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde în seara zilei de 11 ianuarie a fost extrădat adolescentul de 17 ani din Strășeni, unul din cei patru presupuși asasini ai minorei Cristina Parhomenco.

Acesta a fost adus în țară cu o cursă regulată din Istanbul. Tânărul a fost reținut de autoritățile ungare la 6 decembrie în timp ce încerca să traverseze frontiera din România spre Ungaria.

Potrivit informațiilor Sputnik, tânărul care a fost extrădat astăzi în Moldova este inițiatorul omorului adolescentei de 14 ani. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenție că acesta le-ar fi propus celorlalți participanți la omor ca fetei să-i fie scoși ochii, pentru că în opinia sa pe retină rămâne ultima imagine văzută de om.

Peste 6 ani criminalii care au ucis-o pe Cristina Parhomenco vor ieși din închisoare 

În aprilie 2017, Judecătoria Strășeni i-a condamnat pe trei criminali minori la 6 ani și 8 luni de închisoare.

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, declara pentru Sputnik-Moldova că, deoarece sunt minori, cei trei adolescenți învinuiți de omorul Cristinei Parhomenco riscă maximum până la 12,6 ani de închisoare.

”În cazul în care erau majori, ei riscau detenție pe viață”, a declarat procurorul.

Тема:
Omorul adolescentei de la Strășeni: șoc și multe semne de întrebare (23)

Tematic

Detalii îngrozitoare: adolescenta de la Strășeni, omorâtă de un grup de minori
Reacția ministrului Jizdan în cazul omorului de la Strășeni
Bărbații nu violează. După crima din Strășeni regret abolirea pedepsei capitale
Omorul de la Strășeni: conducerea poliției locale, suspendată din funcție
Tagurile:
ucigași minori, omorul minorei de la Strășeni, Cristina Parhomenco


Știrile Zilei