11:17 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
carnet de muncă

Se schimbă macazul. Ce se va întâmpla cu carnetele de muncă în Moldova

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
110010

Din circuitul național urmau să fie eliminate carnetele de muncă, dar la un moment dat situația s-a schimbat, ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Carnetele de muncă nu au fost anulate, așa cum prevedea prima lectură a unui proiect de lege de modificare a mai multor legi. La votarea în lectura a doua, deputații au exclus alineatul care se referea la eliminarea carnetelor de muncă. 

Amendamentul a fost formulat de Direcția juridică a Parlamentului la propunerea Centrului Național Anticorupție. La baza acestei propuneri a stat temerea că odată cu eliminarea carnetelor de muncă nu va putea fi asigurată evidența corectă a activității profesionale, din lipsa unui mecanism alternativ de evidență și justificare a activității profesionale.

În aceste condiții Ministerului Economiei și Infrastructurii urmează să elaboreze un alt proiect de lege, prin care să fie introduse mecanismele de implementare, drept urmare a eliminării carnetelor. Aceste prevederi ar putea fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019.

Ministerul Economiei și-a propus simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Inițiativa urmărea excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice. Odată cu trecerea la platforma unică de raportare a datelor cu privire la plățile salariale și impozitele aferente urma să fie eliminate și carnetele de Muncă și obligația întreprinzătorilor de a prezenta statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Carnetele de muncă se țin pentru toți salariații. În carnetele de muncă se înscriu datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Nu se înscriu în carnetul de muncă doar sancţiunile disciplinare. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.

Tematic

Exclusiv: cum va fi calculat stagiul de cotizare în lipsa Carnetului de muncă
Vor fi sau nu lichidate Carnetele de muncă, ce au decis deputații moldoveni
Tagurile:
carnet de muncă, salariat, angajat, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei