12:01 21 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
pensionar

Gata cu pensia înainte de termen. Ce a intrat în vigoare din luna ianuarie

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Moldova
Sa primesc un link scurt
170914

Moldovenii nu vor mai putea ieși la pensie anticipat, după ce Guvernul a modificat o lege care a intrat în vigoare în luna ianuarie

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. În luna ianuarie, au intrat în vigoare prevederile legii care se referă la anularea dreptului la pensionarea anticipată. 

Legea privind sistemul public de pensii prevedea că pensia anticipată poate fi stabilită cu cel mult trei ani anticipat vârstei standard de pensionare, care este de 63 de ani. Astfel, pensia anticipată putea fi stabilită începând cu vârsta de 60 de ani atât pentru bărbaţi, сât şi pentru femei.

Pentru a beneficia de pensie anticipată bărbaţii trebuiau să aibă 60 de ani împliniţi şi un stagiu de cotizare de 33 de ani şi şase luni. Potrivt legii, femeile se puteau pensiona anticipat începând cu anul 2023.

Reieșind din faptul că egalarea vârstei standard de pensionare şi a stagiului de cotizare se realizează progresiv, condiţiile de eligibilitate privind dreptul la pensie anticipată pentru limită de vârstă sunt întrunite doar de bărbaţi.

În acest context, Ministerul Muncii a propus abrogarea normei existente şi obligarea Guvernului pentru elaborarea, în termen de 6 luni, a unei noi reglementări, care să prevadă pensionarea anticipată atunci când vârsta standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi va fi aceeaşi.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a dezaprobat propunerea de abrogare a dreptului la pensie anticipată. 

”Excluderea în anul 2018 a dreptului la pensie anticipată şi elaborarea unei noi reglementări la acest capitol în termen de 6 luni după intrarea în vigoare a legii nu este o soluţie. O bună parte din persoanele eligibile în condiţiile actuale ale legii nu vor mai putea să beneficieze de acest drept, fapt ce va provoca o revoltă socială”, anunță sindicatele.

Tematic

Dreptul la pensionarea anticipată în Moldova a fost anulat
Nu toți pensionarii au primit pensiile majorate din 1 noiembrie. Iată cauzele
Exclusiv: Nu toți pensionarii care muncesc au dreptul la recalcularea pensiei
Tagurile:
pensionarea anticipată, pensionar, Codul Muncii, pensie
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei