08:32 22 August 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.79
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.71
Parlament

Premieră pentru Moldova: Alegătorii vor putea da deputații afară din Parlament

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
31220

Deputații care vor fi aleși în viitorul Parlament al Republicii Moldova vor putea fi retrași din funcție în cazul în care nu vor respecta interesele comunității din circumscripție.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Deputații Republicii Moldova vor putea fi revocați din funcție prin referendum local, potrivit noilor modificări la Codul Electoral care se referă la trecerea sistemului mixt de alegere a Parlamentului. 

Astfel, deputații care vor fi aleși în viitorul Parlament al Republicii Moldova vor putea fi retrași din funcție în cazul în care nu vor respecta interesele comunității din circumscripție, nu vor exercita în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, vor încălca normele morale și etice. 

Revocarea parlamentarilor se va face prin referendum local, care va putea fi inițiat doar după expirarea unui an de la intrarea deputatului în funcție sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiași deputat. Totodată, revocarea deputatului nu poate fi inițiată pe parcursul unui an de la expirarea mandatului.

Revocarea deputatului se va iniția doar de către cetățenii care au domiciliul în circumscripția uninominală în care a fost ales. Data referendumului local se stabilește de CEC în baza încheierii instanței de judecată. 

Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament>>>

Decizia privind revocarea deputatului se consideră adoptată dacă pentru ea a votat nu mai puțin de jumătate din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă și nu mai puțin de numărul alegătorilor care au votat pentru acest parlamentar. 

În caz de vacanță a mandatului de deputat, la sesizarea Parlamentului sau din oficiu, CEC va organiza alegeri parțiale. 

 

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Partidul Democrat a anunțat cu cine va face alianțe după alegerile din 2018
Cât va cheltui CEC pentru organizarea alegerilor locale și parlamentare din 2018
Examen psihiatric pentru candidații la alegeri în Moldova
Tagurile:
votarea pe circumscripții, alegeri parlamentare în 2018, Codul electoral, Parlament


Știrile Zilei