20:10 17 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.61
Ceas

Urmează cea mai scurtă noapte din an. Trecem la ora de vară

© Sputnik / Rodion Proca
Moldova
Sa primesc un link scurt
16701

În această noapte vom schimba acele ceasornicului cu o oră înainte, astfel vom schimba ora de iarnă pe cea de vară, iar duminica va avea doar 23 de ore.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. În noaptea de sâmbătă spre duminică vom trece la ora de vară. Acele ceasornicului vor fi mutate la ora 2.00 cu o oră înainte. Astfel, această noapte va fi cea mai scurtă, iar persoanele care lucrează duminică vor trebui să se trezească cu o oră mai devreme. 

În schimb ziua de duminică, 25 martie, va avea doar 23 de ore și nu 24 de ore, deoarece ea se scurtează cu o oră. 

Parlamentul European a adoptat, în luna februarie, o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să facă o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Directiva se referă la trecerea la ora de vară. Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, din octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

La 25 martie, ar putea să nu mai trecem la ora de vară>>>

Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la ora de vară. 

În acest an, Moldova va trece la ora de vară, anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip care a și semnat un document în acest sens.

”Republica Moldova va trece la ora de vară. Am semnat o dispoziție în acest sens. Vom trece la ora de vară așa cum o fac toate țările din UE și nu numai”, a declarat premierul. 

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună.


Tematic

Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai lungă. Trecem la ora de iarnă
Atenţie la ceas: Moldova a trecut la ora de vară
Tagurile:
cea mai scurtă noapte, ora 2 va deveni ora 3, acele ceasornicului vor fi mutate, ora de vară, ora de iarnă, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei