04:43 21 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.12
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Spital

În Moldova dispar medicii care tratează bolnavii de tuberculoză

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Moldova
Sa primesc un link scurt
196 0 0

În prezent, în toată țara există doar 91 de medici ftiziologi, iar în nouă raioane din Republica Moldova aceștia lipsesc cu desăvârșire.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. În curând, în Moldova nu vor exista medici care să trateze bolnavii de tuberculoză. În prezent, în toată republica sunt doar 91 de ftiziologi. În raioanele Rezina, Taraclia, Briceni, Cahul, Drochia, Florești, Ungheni, Telenești și Soroca acești specialiștii lipsesc cu desăvârșire. Informația a fost prezentată de secretarul de stat Aliona Serbulenco în cadrul audierilor publice ”Mobilizare globală și angajamentele în domeniul combaterii tuberculozei. Abordări multisectoriale de redresare a situației în Republica Moldova”, care s-au desfășurat în Parlament. 

Potrivit lui Serbulenco, din cei 91 de medici ftiziologi din țară, 44 la sută sunt de vârstă pensionară. 

”Aceasta este cea mai mare provocare pentru noi. Da, acest serviciu este unul neatractiv chiar dacă medicii din acest domeniu beneficiază de anumite privilegii pentru riscurile la care se supun. Salariul acestor medici variază între 5 mii și 8 mii de lei”, a declarat secretarul de stat. 

Serbulenco susține că în ciuda tuturor înlesnirilor pe care le acordă statul pentru medicii care tratează bolnavii de tuberculoză, domeniul continuă să fie unul neatractiv pentru viitorii medici.

”Oricum este unul neatractiv din punct de vedere al arderii profesionale, tinerii specialiștii nu vor să meargă în acest serviciu”, a menționat secretarul de stat. 

În toată lumea, la 24 martie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. 

Tematic

Din cauza tuberculozei, în Moldova mor săptămânal 10 oameni
Atenție: În Moldova bolnavii de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu
Scandal și panică la o grădiniță: Dădacă, diagnosticată cu tuberculoză
Tagurile:
pacienti, Aliona Serbulenco, ftiziologi, tuberculoza, bolnavi, medici
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei