19:03 20 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Parlament

Ai femei. Ai milioane de lei în plus. Ce discută deputații

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Moldova
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
236 0 0

Partidele politice din Moldova ar putea primi milioane de lei în plus din bugetul de stat, dacă vor respecta o normă.

CHIȘINĂU, 24 mar – Sputnik. Partidele politice din Moldova care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută de candidați femei înaintați în circumscripții uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10 procente din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie ales în circumscripția uninominală, conform legislației privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați din formațiunea Partidului Democrat. 

Potrivit autorilor proiectului, aceste norme au fost introduse în vederea continuării procesului de perfecționare a legislației cu scopul de a crea condiții favorabile de accedere a femeilor în funcții publice, inclusiv elective și de a încuraja femeile să fie implicate mai activ în politică. 

Deputații propun modificarea unui articol din Legea privind partidele politice, la capitolul finanțarea de la bugetul de stat. Astfel, partidele politice vor fi în drept să primească anual finanțare de la bugetul de stat prin intermediul CEC. Cuantumul alocațiilor pentru acest scop se va aproba în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat, cu excepția veniturilor cu destinație specială prevăzute de legislație și se va distribui după cum urmează: 

—  87 la sută partidelor politice proporțional cu performanțele obținute, în egală măsură, atât în alegerile parlamentare cât și în alegerile locale generale;

—  10 la sută partidelor politice proporțional care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale în alegerile parlamentare;

—  3 la sută partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese în funcția de deputat în Parlament în circumscripții uninominale. 

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Ultima oră. Parlamentul Republicii Moldova rămâne fără fracțiunea liberală
Comisia de la Veneția dă verdictul în cazul alegerilor parlamentare din Moldova
Alina Zotea-Durnea a fost pusă la punct de președintele Parlamentului
Tagurile:
finantarea partidelor politice, femei în listele electorale, proiect de lege, Parlament, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei