02:02 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Moldova
Sa primesc un link scurt
135120

Situație alarmantă: riscați să cumpărați și să consumați cartofi contaminați cu o bacterie periculoasă. Și mai grav este că, plantați în sol, aceștia ar putea transmite boala de la un an la altul.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Specialiștii Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPIEC) au identificat și sechestrat la Postul de inspecție Tudora, raionul Ștefan Vodă, un lot de cartofi alimentari importat din Republica Belarus, infectați cu boala cunoscuți sub denumirea de "inel de putregai". Este vorba de cantitatea de 21,63 de tone de cartofi.

În urma controlului fitosanitar și a analizelor de laborator a fost depistat obiectul de carantină pentru țara noastră – Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus.

Respectivul agent patogen provoacă o boală a cartofilor, cunoscută cu denumirea de "inel de putregai", din cauza modului în care aceasta afectează tuberculii de cartof.

Bacteria se transmite de la un an la altul prin intermediul tuberculilor bolnavi, iar atacul este amplificat dacă este practicată secționarea tuberculilor mari înainte de plantare.

Tematic

Alertă: Baloane cu mare risc pentru copii - afectează ficatul și sistemul reproductiv
Tagurile:
alarmant, cartofi, recolta, piata, risc, moldoveni


Știrile Zilei