06:13 09 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Moldova
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)
59110

Deputații din coaliția majoritară au numit astăzi pentru un mandat de cinci ani un nou director la Serviciul de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Parlamentul l-a numit astăzi în funcția de director al Serviciului de Informații și securitate pe Alexandru Esaulenco. Hotărârea a fost votată de 59 de deputați.

Serviciului de Informaţii şi Securitate
© Sputnik / Евгений Панасенко

Funcția de director al SIS a devenit vacantă după ce la 8 iunie coaliția majoritară l-a demis pe Vasile Botnari din funcția de director al SIS.

Prin decizia de astăzi a Parlamentului, Esaulenco a fost numit în funcția de director al SIS pe un termen de cinci ani. Hotărârea Parlamentului intră în vigoare la data adoptării.

După ce a depus jurământul în fața deputaților, Esaulenco a propus ca în funcția de vicedirector la SIS să fie numit Artur Gumeniuc. Comisia juridică, numiri și imunități a solicitat o pauză pentru a examina candidatura și pentru a adopta raportul. După pauză, Parlamentul urmează să se expună și asupra candidaturii lui Gumeniuc.

Până în prezent, Esaulenco a ocupat postul de vicedirector al SIS. În această funcție, Esaulenco se află din noiembrie 2018.  

Potrivit Legii cu privire la SIS, Serviciul este condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de 5 ani. Directorul Serviciului are un adjunct, numit în funcție de Parlament, la propunerea directorului Serviciului.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)

Tematic

Potențialul candidat la funcția de director al SIS – Vezi cine este
Alianța PSRM-PAS-PPDA i-a demis din funcție pe directorii CNA și SIS
Tagurile:
Parlament, director, SIS


Știrile Zilei