09:09 15 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.58
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Procuratura Generală

Igor Dodon va desemna Procurorul General interimar: Cine va fi acesta

© Sputnik / Miroslav Rotari
Moldova
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (197)
55720

Deputații din Blocul politic ACUM au înregistrat o inițiativă legislativă prin care propun ca președintele țării să desemneze, la propunerea CSP, un procuror general interimar în cazul intervenirii vacanței funcției. Dacă va fi votată legea, șeful statului Igor Dodon urmează să desemneze un procuror general interimar.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Președintele țării va desemna prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputații ACUM, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Potrivit inițiativei legislative, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.  

În prezent, Legea cu privire la Procuratură reglementează modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Potrivit autorilor proiectului de lege, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

De asemenea, deputații mai propun interpretarea din lege a textului ”în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al CSP”. Astfel, deputații propun ca prin acest text să se înțeleagă inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele CSP sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor CSP.

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus, la 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

”Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a declarat Dodon.

Potrivit șefului statului, noul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, cu experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut.

”Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, a declarat Dodon.

Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (197)

Tematic

Diacov, despre demisia lui Harunjen: „Mă bucur că s-a terminat această istorie” - Video
Primele declarații făcute de Harunjen după demisie - detalii
Tagurile:
Parlament, Eduard Harunjen, procuror general


Știrile Zilei