16:34 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Regele Mihai I

Ce ar fi însemnat monarhia pentru România

agerpress.ro
ANALIZE ŞI OPINII
Sa primesc un link scurt
96952

Mania totalitară cu care grupările occidentale guvernează România a făcut să trăim azi într-o societate mai închisă decât înainte de 1989, fiindu-ne distrus sistemul axiologic, a afirmat academicianul Sorin Dumitrescu.

BUCUREŞTI, 26 apr — Sputnik. Imediat după căderea comunismului românii au știut pe ce valori să fie consolidată democrația, dar nu au fost lăsați de occidentali.

Academicianul şi iconarul Sorin Dumitrescu a spus în dialogul purtat cu jurnalistul Iurie Roşca din Republica Moldova că a fost un fan al societății deschise, numai că Occidentul s-a negat pe el însuși și România este azi o societate mai închisă decât înainte de 1990.

"Am fost un fan al societății deschise, dar ţin să vă anunț că a ieșit închisă. Noi, când am predat cheile în 1989, aveam un sistem de valori extrem de precis fiindcă la asta muncisem fiecare generație zeci de ani. Cum spunea Paleologu: occidentul este în est. Dar occidentul s-a negat pe el însuși și mi-a povestit că este altul", a spus Sorin Dumitrescu.

El a subliniat că pictorii, poeții, sculptorii, artiștii nu au din ce să trăiască, deși se duc la atelier zi de zi. România e în vasalitate axiologică, iar cultura română nu este finanțată pentru că occidentul practică mania totalitară. După 26 de ani de la revoluție, s-a schimbat doar stăpânul și nu se practică diferența, ci negarea valorilor reale și stigmatizarea oamenilor normali, a argumentat academicianul.

"Nu se practică diferența, ci aceeași manie totalitară, de această dată occidentală, în care tot ce e bun e ce-ți dau eu. Imediat ce pledezi pentru o valoare reală, ești considerat ori naționalist, ori revolut, ori mai știu eu ce", a spus Dumitrescu.

Sorin Dumitrescu a atins și punctul sensibil al politicii românești. Revenirea la monarhie ar fi fost, după căderea dictaturii comuniste, garantul sistemului axiologic românesc.

"Monarhia ce ar fi însemnat ea? Ar fi însemnat un sistem axiologic protejat. Deviza monarhiei e "Nihil sine Deo", care la bază are o zicere esențiala, cum sunt toate ale lui Hristos: nimic nu veți putea face fără de Mine", a încheiat Sorin Dumitrescu.

Tematic

Legăturile regelui din România cu serviciile secrete din Moldova
Tagurile:
Politica română, Dictatura comunistă, Societate deschisă, Monarhie, Totalitarism, Regele Mihai I, Români, Occident, Sorin Dumitrescu, Iurie Roșca, România
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei