11:44 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
NATO

Brigadă NATO în România. Politolog român: o nouă formă de agresiune

© AP Photo / Octav Ganea, Mediafax
ANALIZE ŞI OPINII
Sa primesc un link scurt
31144

Alianța Nord-Atlantică urmează să-și majoreze în acest an bugetul cu 8 miliarde de dolari, iar Canada îşi va muta un contingent militar în ţările baltice, a declarat Secretarul General al organizației, Jens Stoltenberg.

 

BUCUREŞTI, 4 iulie — Sputnik. Prezența NATO în regiunea Mării Negre va fi consolidată de o brigadă în România, a declarat Secretarul General al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe în ajunul Summitului de la Varșovia.

Potrivit lui Stoltenberg, contingentul militar canadian va deveni o bază a batalionului multinațional al NATO în țările baltice. Secretarul General a salutat cooperarea militară între statele-membre UE, însă a îndemnat să se evite dublarea structurilor de apărare UE cu cele ale NATO. Alianţa nord-atlantică îşi va majora bugetul cu 8 miliarde de dolari până la sfărşitul acestui an.

Politologul Radu Simion a precizat pentru Sputnik că declaraţia lui Jens Stoltenberg este o formă de agresiune împotriva suveranităţii politice a naţiunilor.

„Această declaraţie constituie o nouă formă de agresiune, încă una între multe altele, împotriva suveranităţii militare şi, deci, politice a ţărilor din emisfera geopolitică şi civilizaţională eurasiatică", a menţionat politologul român.

Totodată, Radu SImion consideră că, începând de la căderea blocului estic şi începutul a ceea ce Francis Fukuyama teoretizează ca,,sfârşitul istoriei'', „NATO nu îşi mai găseşte rostul şi acţionează, în parteneriat cu omologul său politic, UE, ca un paznic al lumii unipolare, ferindu-se de renaşterea iminentă a unei forţe conservatoare capabile să i se opună".

Tematic

Comandamentul NATO din București a devenit operațional
Tagurile:
Agresiune, Suveranitate, soldați, Buget, Consolidare, Marea Neagră, Europa de Est, Brigadă NATO, NATO, Radu Simion, Jens Stoltenberg, România


Știrile Zilei