11:07 07 Martie 2021
În direct
  • EUR21.15
  • USD17.58
  • RUB0.24
  • RON4.33
  • UAH0.63
ECONOMIE
Sa primesc un link scurt
9650

Sistemul monetar internaţional se bazează pe capacitatea nelimitată de a tipări monedă şi pe abilitatea Americii de a impune dolarul prin forţă, a precizat pentru Sputnik Radu Bogdan Herzog, expert în Relaţii Economice Internaţionale.

BUCUREŞTI, 7 iulie – Sputnik. Miercuri, 6 iulie, preşedintele Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, a declarat că sistemul bancar din Italia este într-o criză serioasă ce s-ar putea extinde foarte repede la nivel global.

Radu Bogdan Herzog este licențiat în Relații Economice Internaționale cu studii avansate în Statele Unite ale Americii la Rutgers University. Referindu-se la starea economiei mondiale, economistul a declarat că “tot sistemul se bazează pe capacitatea de a tipări monedă nelmitat, "out of thin air", şi pe capacitatea Americii de a impune cu forţa, dacă e nevoie, acceptatea acestor monezi, în special a dolarului în ţările furnizoare de forţă de muncă şi de materii prime”.

Vorbim de o maşină de tipărit bani, aflată în mâinile private ale Rezervei Federale. Acestă maşină, argumentează expertul, este complet necenzurată după ruperea conversiei în aur pe vremea lui Nixon şi îşi găseşte contrapartida în mecanismele monetare europene, care însă nu beneficiază de atuul militar şi de obligaţiuni centralizate precum bondurile de trezorerie americane. 

“Adică în Europa obligaţiunile sunt emise de ministerele de finanţe ale diferitelor ţări, nu de vreo trezorerie centralizată europeană. Marile fonduri speculative pot urmări declanşarea unei crize, tocmai pentru că datoriile insolvabile să fie preluate întâi individual de ţări şi ulterior de un buget european consolidate”, a conchis Bogdan Herzog pentru Sputnik.

Tematic

O criză fără precedent a explodat în spitale
Tagurile:
Bogdan Herzog, mecanism, Criză, Bănci, România

Știrile Zilei