00:17 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.57
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Parlamentul Republicii Moldova

Decis: la 30 octombrie vom fi chemaţi să ne alegem preşedintele

© Sputnik / Мирослав Ротарь
POLITICĂ
Sa primesc un link scurt
Alegeri prezidenţiale (85)
17901

Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale a fost votat vineri de Parlament. Pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale în septembrie curent au votat majoritatea deputaţilor.

CHIŞINĂU, 1 apr – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a decis că la 30 octombrie 2016 vom avea alegeri prezidenţiale care se vor desfăşura în cadrul unui scrutin naţional direct. Decizia a fost luată după prezentarea unui proiect de hotărâre a Parlamentului de către deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

Dezbaterile în Parlament pe marginea acestui subiect au fost de durată. Opoziţia a cerut ca alegerile prezidenţiale să fie organizate mai devreme şi anume în două luni după expirarea mandatului actualului şef al statului.

La rândul lor, semnatarii iniţiativei au adus argumente de oportunitate şi au invocat recomandările Comisiei de la Veneţia.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat de către un grup de patru deputaţi din diferite grupuri parlamentare. Informaţia a fost confirmată anterior pentru Sputnik de unul dintre semnatarii proiectului, deputatul Igor Vremea.

Iniţiativa a fost semnată de deputaţii Sergiu Sârbu, Roman Boţan, Igor Vremea şi Ştefan Creangă.

„Proiectul urmează să fie examinat în şedinţa de vineri a Parlamentului. Dacă proiectul va fi aprobat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale urmează să demareze la începutul lunii septembrie”, a declarat Vremea în ajun.

La începutul lunii martie, Curtea Constituţională a decis ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales direct de către popor.

Тема:
Alegeri prezidenţiale (85)

Tematic

Opinie: campania electorală pentru alegerea președintelui se așteaptă a fi dură
Câte persoane ar putea participa la alegerea președintelui
Tagurile:
30 seprembrie 2016, Parlamentul Republicii Moldova, Alegeri prezidenţiale, Hotărâre


Știrile Zilei