18:48 21 Martie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis reacționează, tardiv, la declarațiile lui Vladimir Putin

euractiv.com
POLITICĂ
Sa primesc un link scurt
65822

Șeful statului român a declarat marți că Rusia a ocupat ilegal Crimeea și că scutul antirachetă de la Deveselu este legitim, abordarea României fiind cea corectă.

BUCUREŞTI, 31 mai — Sputnik. România este pe drumul prosperității și al dezvoltării durabile, a garantat Klaus Iohannis.

Marţi a avut loc la Palatul Cotroceni evenimentul "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", program academic referitor la securitatea din regiunea Mării Negre organizat în baza colaborării instituționale dintre Administrația Prezidențială și Serviciul Român de Informații, prin Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Națională de Informații din Statele Unite ale Americii.

În deschiderea programului, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să precizeze că recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin sunt amenințări la securitatea regională şi nu au vreo bază reală.

"Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă", a spus Iohannis, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis crede că Federația Rusă este mai agresivă cu vecinii săi și că încalcă normele de drept internațional, iar acțiunile de militarizare a spațiului Mării Negre prin ocuparea ilegală a Crimeii au afectat grav echilibrul de securitate în estul Europei.

În viziunea președintelui român, creșterea securității statelor europene oferă o creștere a economiei și a dezvoltării. El a amintit că România va pleda la summit-ul NATO de la Varșovia pentru o atenție sporită acordată Mării Negre. 

Tematic

Expert: cu ce ar putea riposta Rusia scutului antirachetă al SUA din România
Tagurile:
Bază militară, Apărare, amenințări, Securitate, Declarațiile lui Putin, Scutul antirachetă, NATO, Klaus Iohannis, România
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei