08:19 28 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.03
 • USD17.36
 • RUB0.23
 • RON4.31
 • UAH0.62
SOCIETATE
Sa primesc un link scurt
25 0 0

Vasile Marcel Sădean a primit medalia Christophorus, pentru un act de curaj deosebit, din partea premierului Bavariei, Horst Seehofer, recunoscut pentru discursul său împotriva românilor şi bulgarilor.

BUCUREŞTI, 13 iulie — Sputnik. În Germania, medalia Christophorus se acordă în fiecare an, în cadrul unei ceremonii solemne, persoanelor care și-au pus viaţa în pericol pentru a salva viaţa unui alt om, informează Ziarul Românesc.

Anul acesta a fost decorat pentru prima dată un cetăţean român. Vasile Marcel Sădean are 58 de ani, este originar din Sibiu și locuieşte în Hengersberg b. Deggendorf. El a fost decorat de premierul Bavariei, Horst Seehofer, în cadrul unei ceremonii de decernare ce s-a desfăşurat în sala Antiquarium a Palatului Residenz din München. Seehofer este cunoscut în Germania ca cel mai aprig critic al românilor şi bulgarilor.

În septembrie 2015, Vasile Sădean se afla la pescuit cu prietenii săi în timp ce un bărbat de 82 de ani cu un picior amputat a căzut de pe scaunul cu rotile în lac. Atunci Sădean a sărit în apă şi i-a salvat viaţa pensionarului german.

"În orice moment, oricare dintre noi poate necesita ajutorul unei alte persoane. E bine de știut că există oameni care pot interveni când ești neputincios", a declarat premierul Horst Seehofer.

Pentru gesturi eroice în condiţii dificile, Seehofer a decorat 137 de persoane, dintre care 86 cu medalia de salvator al Bavariei și 50 cu medalia Christophorus.

Tematic

Comisia Europeană a făcut anunțul așteptat de români de 10 ani
Tagurile:
Salvat viaţa, Scaun cu rotile, Salvator, Medalie, român, premiere, Bavaria, Înec, pensionar, Horst Seehofer, Vasile Marcel Sădean, România, Germania

Știrile Zilei

 • Deszăpezirea și circulația transportului public

  Serviciul Infotrafic al Inspectoratului Național de Securitate Publică atenționează că pe întreg teritoriul țării se circulă în condiții de iarnă, însă drumuri blocate la această oră nu sunt.

  37
 • Parlamentul

  Comentatorul Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik că nu este clar cum se vor comporta până la urmă partidele parlamentare în momentul în care vor trebui să voteze un nou guvern. Ciurea a pus la îndoială dorința deputaților de a provoca anticipate.

  161
 • Coronavirus

  Un studiu realizat în aprilie 2020 într-un spital universitar din Madrid, prezentat pe 26 ianuarie cirent, indică noi simptome la unii pacienți infectaţi cu coronavirus, aceasta fiind „o descoperire care poate ajuta în diagnostic”, potrivit unuia dintre autori.

  93