11:20 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Familie

Societatea civilă solicită Parlamentului referendum privind protejarea familiei

© Sputnik /
SOCIETATE
Sa primesc un link scurt
6320

În urma deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale de a amâna revendicările unor asociaţii privind redefinirea familiei şi legalizarea "căsătoriilor" între persoane de acelaşi sex, societatea civilă din România salută decizia unanimă a Curţii şi propune organizarea unui referendum în ziua alegerilor generale din 2016.

BUCUREŞTI, 21 iulie — Sputnik. Comitetul de Inițiativă pentru promovarea inițiativei cetățenilor de revizuire a Constituției României, împreună cu inițiativa civică Coaliția pentru Familie, salută decizia unanimă de miercuri, 20 iulie, a Curții Constituționale de ridicare la rang de principiu constituțional definiţia căsătoriei din Codul Civil, transmite Coaliţia pentru Familie într-un comunicat de presă emis azi.

Familie tradițională, odihnă
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

Curtea Constituţională a hotărât miercuri, 20 iulie, că propunerea legislativă, susținută prin semnătură de 3 milioane de cetățeni cu drept de vot, îndeplinește condițiile prevăzute de lege. Astfel, societatea civilă solicită Senatului și Camerei Deputaților să dezbată și să adopte în procedură de urgență proiectul de lege aprobat de cetăţenii României, în așa fel încât referendumul de revizuire să poată fi organizat la data alegerilor generale din 2016.

"Considerăm că decizia Curții este firească și este o victorie a democrației autentice asupra ideologiei. Demersul nostru este unul democratic, întrucât legile, inclusiv Constituția, trebuie să fie consistente cu valorile majorității cetățenilor", precizează Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de Iniţiativă, conform comunicatului emis.

De asemenea, propunerea societăţii civile de revizuire a Constituţiei este conformă cu obligațiile internaționale asumate de România, în special cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, care protejează familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, dreptul de a se căsători fiind un drept comun al bărbatului și al femeii care pot întemeia în mod natural o familie cu scopul nașterii și creșterii de copii.

Tematic

CCR a amânat decizia privind căsătoriile gay și a stabilit un nou termen
Tagurile:
căsătorie, modificare, Constituție, Coaliția pentru Familie, Referendum, România
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei