15:59 20 Septembrie 2017
Chişinău+ 24°C
În direct
Valeriu Ostalep

Ostalep: președintele Moldovei va trebui să reformeze Constituția

© Sputnik/ Мирослав Ротарь
Opinie
Sa primesc un link scurt
29603

Politologul Valeriu Ostalep a conturat posibilele acțiuni pe care va trebui să le întreprindă președintele ales al Moldovei în vederea îmbunătățirii situației din țară.

CHIȘINĂU, 14 nov — Sputnik. Reforma constituțională și restabilirea suveranității de facto a statului sunt de competența președintelui ales al Moldovei, a declarat luni Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, la centrul de presă Sputnik Moldova.

Potrivit acestuia, „La momentul dat Moldova nu este un stat independent şi puterea nu aparține poporului", iar „procesul de remediere a situației este dureros, îndelungat și ingrat".

„Constituția trebuie reformată pentru a îndrepta tot ceea ce au făcut reprezentanții puterii în ultimii șapte ani", a subliniat Ostalep.

Expertul a menționat că împuternicirile președintelui, conform Constituției, sunt limitate. Pe de o parte, șeful statului coordonează politica externă, dar pe de alta, el nu poate influența asupra numirii ministrului de Externe. Fiind comandantul suprem, noul președinte se va confrunta cu faptul că actualul ministru al Apărării care este adversarul său ideologic.

„Poți accepta această stare de lucruri și să nu întreprinzi nimic. Dar poți discuta problema în Parlament pentru a numi alte persoane în aceste funcții, cele cu care va fi posibil să conlucrezi", a spus Ostalep.

Vladimir Novosadiuc
© Sputnik/ Мирослав Ротарь

Acesta a adăugat că rezultatele alegerilor demonstrează că societatea moldovenească este divizată în două tabere ireconciliabile.

„Totodată, nu se știe de ce, una dintre tabere care își zice europeană, acceptă fără rezerve ideea intrării Moldovei în componența României și respinge intențiile sănătoase privind orientarea spre piața economică a Rusiei", a menționat Ostalep.

Politologul a mai adăugat că în curând, în 2018, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar Dodon dorește desigur ca partidul său să obțină majoritatea mandatelor, de aceea multe dintre acțiunile sale vor fi orintate anume spre sporirea ratingului partidului pe care-l conduce.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Curtea Constituţională: precizare importantă despre validarea alegerilor
Primul mesaj al președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon
Președintele Moldovei va întreprinde prima vizită peste hotare la Moscova
Tagurile:
competențe, reformare, Constituție, președinte, Valeriu Ostalep, Igor Dodon, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei