17:56 17 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.61
Serghei Lungu

Expert: Sunt posibile două cauze ale prăbușirii minei de la Pașcani

© Photo : Ramin Mazur
Opinie
Sa primesc un link scurt
20010

Directorul întreprinderii „Mina Chișinău”, Sergiu Lungu, a spus în cadrul emisiunii la radio Sputnik Moldova din ce cauză s-a prăbușit mina din raionul Criuleni

Tragedia s-a produs luni seara, nu departe de satul Pașcani.

În urma prăbușirii minei din care se extrăgea calcar, și-au pierdut viața trei persoane. Pe acest caz au fost deschise două dosare penale. Pentru nerespectarea regulilor de securitate a muncii și pentru nerespectarea regulilor de exploatare a minelor.

Comentând această situație, directorul întreprinderii „Mina Chișinău", Sergiu Lungu, nu exclude faptul că o cauză a tragediei ar putea fi nerespectarea regulilor de securitate a munci. Și anume, nu a fost consolidată excavația în mină ca aceasta să nu se prăbușească.

Pe de altă parte, o mare importanță are adâncimea zăcămintelor. Vorbind de apele subterane, acestea ar putea fi de asemenea o cauză a prăbușirii minei.

Potrivit expertului, în cazul dat s-a prăbușit tavanul, iar acest lucru este legat de structura geologică a masivului minier.

De aceea, trebuia în prealabil să fie efectuate investigații geologice care ar fi arătat care este gradul de securitate sau insecuritate a exploatării miniere în zona respectivă.

„În acest scop, există specialiști-geologi care determină devierile geologice și tectonice ale masivului minier. În funcție de acești parametri se eliberează autorizația pentru exploatarea minieră", a adăugat Sergiu Lungu.

Tagurile:
mina de calcar, cauzele prăbușirii, expert, victime, Mina Chișinău, Sergiu Lungu, Pașcani, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei