02:22 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Opinie
Sa primesc un link scurt
41710

Ce spun experţi contactaţi de Sputnik despre posibilitatea unei lovituri a Statelor Unite în Siria şi a declanşării celui de-al Treilea Război Mondial.

BUCUREŞTI, 12 apr — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit experţilor contactaţi de Sputnik France, nu vor exista atacuri în Siria, iar războiul se desfășoară numai în planul mass-mediei.

Fostul comandant al Forțelor Aeriene Libaneze, Mahmud Matar, a declarat pentru Sputnik că „actuala criză este cauzată de faptul că mulți participanți în criza siriană se simt «puşi la colţ»". Dar acesta crede că ceea ce este mai rău nu se va întâmpla.

„Nimeni nu dorește un al Treilea Război Mondial, ar fi o nenorocire totală pentru toți. O măsură pentru o eventuală rezolvare a situației ar putea fi propusă de Consiliul de Securitate. Aceasta ar putea consta în trimiterea în Siria a unei comisii de anchetă privind incidentele chimice. Cred că aceasta este o opțiune perfect acceptabilă", a afirmat generalul Mahmud Matar.

Acesta a mai spus că astăzi asistăm constant la declanşarea de atacuri și contra-atacuri. Fiecare tabără este capabilă să utilizeze rachete balistice, însă cât de departe pot merge? Vor debarca unităţile terestre ale SUA pe coasta siriană? Matar spune că nu crede acest lucru. Potrivit acestuia, Statele Unite și aliații săi înțeleg că este un pas foarte riscant, care ar fi urmat de evoluţii foarte periculoase.

„Escaladarea situaţiei din Siria se petrece în principal în mass-media. Este un joc al nervilor. Victoriile înregistrate de forţele ruse, de armata siriană și aliații ei încurcă planurile Statelor Unite și ale Israelului de a diviza Siria. Nu cred că se va schimba ceva brusc în Siria. Unitățile ruse își îndeplinesc misiunile și vor continua să facă acest lucru", este de părere Mahmud Matar.

Un alt expert libanez, generalul în retragere Hisham Jaber, crede că Statele Unite nu vor declanşa atacurile menționate de președintele american.

„Rusia joacă rolul unui mijloc de descurajare a unui astfel de pas periculos. Rusia a declarat deja că va răspunde la un posibil atac. Episodul de la aerodromul Shayrat [baza aeriană atacată de SUA în aprilie 2017, n. red.] nu se va repeta", susţine Hisham Jaber.

În opinia sa, Donald Trump încearcă să rezolve problemele interne și să distragă atenția americanilor, îndreptând-o asupra posibilităţii unei operațiuni militare în străinătate prin afirmațiile sale explozive.

Hisham Jaber spune că în Siria există multe ținte pentru un posibil atac, iar Statele Unite ar putea să lovească una dintre ele. Însă trebuie să înțelegem că Donald Trump se va aventura să facă acest pas doar dacă consideră că nu va veni un răspuns ferm din partea Rusiei, pentru că acest lucru poate declanșa un mare război.

„Jucătorii din regiune știu foarte bine cât de departe pot merge și la ce consecințe se pot aştepta în urma fiecărui pas. Orice agresiune din partea americană și israeliană în regiune ar avea consecințe grave. Trupele rusești sunt în prezent în Siria, iar Rusia și-a exprimat clar poziția. Vor americanii o confruntare cu Rusia? Cred că americanii pot declanşa un atac de mică importanţă în Siria, care să salveze imaginea lui Donald Trump în țara sa", este concluzia generalului în retragere Hisham Jaber.

Tematic

Rusia, Turcia și Iran au o strategie comună în privința Siriei
Tagurile:
experti, sua, razboi, perspectiva, opinii, siria, atac


Știrile Zilei