11:08 13 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.90
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.64
Opinie
Sa primesc un link scurt
68910

Economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik Moldova că piața imobiliară din țara noastră este destul de specifică.

CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. Economistul Viorel Gârbu nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.

Acest sector al economiei s-a dezvoltat haotic, iar autoritățile nu au influențat deloc procesele din interior. Expertul a menționat că totul depinde de instituțiile regulatorii. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Banca Națională — toate aceste instituții ar trebui să monitorizeze evoluția evenimentelor din diferite sectoare ale economiei și dacă undeva există o creștere sau un declin disproporționat, atunci este necesar să intervină imediat.

„În Republica Moldova, din păcate, nu există o astfel de abordare pe piața imobiliară și nu a existat niciodată. Piața imobiliară este una dintre puținele care aduc profit, astfel că au apărut o mulțime de investitori", a adăugat Viorel Gârbu.

În ciuda suprasaturării pieței, prețurile locuințelor în Moldova rămân în continuare mari. În această situație, există riscul de prăbușire a pieței, deoarece toate aceste clădiri nou construite, care au apărut ca ciupercile după ploaie, nu vor fi solicitate de potențialii cumpărători.

Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală>>>

„Nu trebuie să uităm că, în secolul al XXI, oamenii cumpăra proprietăți acolo unde-și câștiga existența. Cea mai mare parte a populației active a Republicii Moldova, care lucrează în străinătate, mai devreme sau mai târziu, va lua decizia de a cumpăra proprietăți în străinătate. Există riscul formării unui gol pe piața imobiliară și acest gol are legătură directă cu situația economică proastă", a conchis Viorel Gârbu în studioul radio Sputnik Moldova.

În opinia analistului, problema Moldovei nu este sărăcia sau faptul că nu are bani, ci că nu are idei de dezvoltare a businessului.

Tematic

Gârbu: Oamenii vor achita impozitele doar când vor vedea cum sunt utilizate acestea
Gârbu: Depozitele în băncile din Moldova au devenit nerentabile
Gârbu: Diminuarea unor impozite va lipsi bugetul de milioane de lei
Tagurile:
situatie, influenta, piata imobiliara, imobile, probleme, Viorel Garbu, Moldova

Știrile Zilei