17:27 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Opinie
Sa primesc un link scurt
27601

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), a lansat pe 14 ianuarie un apel „către forţele politice democratice privind identificarea unui candidat apartinic comun” pentru alegerile prezidențiale din 2020. Comentariul politologului Corneliu Ciurea.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Apelul lui Andrei Năstase este în interesul Platformei DA, al cărui lider este, în opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea, solicitat de Sputnik Moldova.

Ar fi posibil ca îndemnul lui Andrei Năstase să fie în contradicție cu anumite interese politice ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a adăugat analistul politic. Dar respectivele calcule ale PAS „urmează să fie anunțate public, pentru că partidul Maiei Sandu nu s-a pronunțat tranșant pe această temă”, a spus expertul politic.

Corneliu Ciurea a apreciat că, „la un moment dat, PAS ar putea să dea ascultare chemării lui Andrei Năstase, în anumite condiții”.

Comentatorul politic a admis că principalul destinatar al mesajului lui Andrei Năstase este Maia Sandu.

„Pentru că pe dreapta, exceptând unioniștii, sunt două partide care în ultima perioadă s-au manifestat activ - PAS și Platforma DA. Mai există și PLDM-ul, dar care deocamdată are o poziție secundară, deși s-ar putea la un moment dat să devină mai activ”, a apreciat Corneliu Ciurea.

Expertul politic a remarcat că, lansând acest apel, Andrei Năstase a fost „fidel propriei linii politice, adoptate încă în anul 2019, când a făcut un apel către PAS să identifice un candidat comun, neafiliat politic”.

Această invitație este valabilă pentru alegerile prezidențiale din 2020, precum și pentru alegerile parlamentare noi care se vor desfășura în martie în circumscripția Hâncești, a menționat Corneliu Ciurea.

„În același timp, dl Năstase nu dorește să fie subordonat intereselor PAS-ului și din această cauză preferă un candidat comun, care nu va trage cenușa pe turta unui partid politic”, a apreciat Corneliu Ciurea.

În prezent, popularitatea Platformei DA în sondaje este inferioară celei a PAS. În această situație, a apreciat Corneliu Ciurea, un candidat comun, dar membru al PAS la prezidențiale „ar prejudicia șansele Platformei DA de a crește în continuare și de a se afirma pe scena politică”.

Tematic

De ce Maia Sandu nu-i ține pică lui Andrei Năstase chiar dacă acesta i-a anunțat "divorț"
Expert: Andrei Năstase vrea să-i blocheze Maiei Sandu accesul la Președinție
Tagurile:
expert, DA, Andrei Năstase


Știrile Zilei