19:29 13 Aprilie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.90
  • RUB0.23
  • RON4.33
  • UAH0.64
Opinie
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (238)
139120

Majoritatea partidelor parlamentare au declarat în repetate rânduri că nu sunt împotriva desfășurării alegerilor parlamentare anticipate în țară – expertul analizează situația PSRM în cazul unui nou tur electoral.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Fracțiunea socialiștilor are cea mai mare reprezentativitate în actuala componență organul legislativ suprem al țării. Indiferent dacă alegerile anticipate vor avea loc în viitorul apropiat sau se  vor desfășura  mai târziu, după ce majoritatea parlamentară situațională își va confirma  în funcție candidatul, nu este exclus că noul Cabinet va activa până în toamnă, când și va fi declanșat mecanismul alegerilor anticipate.

Potrivit sondajelor de opinie, patru partide politice ar accede astăzi în noul Parlament. Acestea sunt Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul ”Șor” și ”Partidul Nostru”.

Dar care sunt șansele socialiștilor moldoveni: își vor consolida reprezentarea în viitorul Parlament sau vor ceda pozițiile pe care le dețin? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de analistul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

”Socialiștii își vor păstra nucleul electoratului, care reprezintă în jur de 25-30 la sută din numărul total al alegătorilor. Bineînțeles, ei sunt în căutarea unui segment suplimentar de alegători, care sunt indeciși deocamdată în privința alegerii și vor să voteze pentru un partid care va fi în stare să guverneze  țara în mod pragmatic ", a spus interlocutorul.

Potrivit analistului, dacă rămân în actuala componența a Parlamentului sau dacă decid să meargă în alegeri anticipate în proximul  viitor, socialiștii nu vor pierde nimic și, prin urmare, ambele scenarii de depășirea crizei politice din țară pentru ei sunt acceptabile.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind nominalizarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Moldovei. Decizia a fost adoptată pe 23 februarie.

După decizia Curții, președintele Maia Sandu a reiterat în cadrul unui briefing că își dorește alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora țara s-ar alege cu un parlament nou.

Platforma Demnitate și Adevăr (DA)a anunțat că este dispusă să-şi asume formarea „unui guvern minoritar de profil pro-european” în frunte cu Andrei Năstase și a chemat la negocieri ”partidele proeuropene responsabile”.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>

Partidul Socialiștilor a declarat că va insista în continuare pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier. Iar în situația creată se pare că Maia Sandu va fi nevoită să înainteze această candidatură, care este susținută de o majoritate de deputați.

Anterior, în culoarele Parlamentului era vehiculată ideea că, posibil, noul Cabinet va fi unul de tranziție, care va pregăti țara pentru alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (238)

Tematic

Nagacevschi, după decizia CC: Ce trebuie să țină minte Maia Sandu
Expert: Perspectiva anticipatelor este împinsă într-un viitor incert
Tagurile:
Maia Sandu, Decret, CC, alegeri anticipate, Socialiştii

Știrile Zilei