01:51 22 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.92
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Opinie
Sa primesc un link scurt
20401

Sociologul a relatat în studioul Sputnik Moldova cum a crescut de facto mortalitatea în țară pe fundalul pandemiei.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Este destul de dificil să te lămurești în privința datelor reale care se referă la mortalitatea cauzată de coronavirus în Moldova din punctul de vedere al sociologiei și demografiei. Sociologul Vasile Cantarji  a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik.

„Când vorbim despre decesele cumulative din cauza COVID-19, trebuie să distingem două grupuri. Primul grup este numărul oficial de decese cauzate de coronavirus, adică aceasta este cauza oficială a decesului. Suspiciunile că numărul deceselor de  COVID-19 este majorat în mod deliberat au legătură cu faptul că oamenii mor din cauza acutizării bolilor cronice pe fundalul coronavirusului. Adică, dacă nu ar fi fost virusul, acest lucru nu s-ar fi întâmplat ", a spus expertul.

Numărul oficial al persoanelor decedate din cauza noului coronavirus este impresionant.

"Pe parcursul anului 2020, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de decese provocate de COVID-19, când, să spunem așa, anume această cauză este indicat în certificatul de deces", a spus Kantarji.

Totodată, sociologul a menționat că pandemia a ucis mult mai mulți moldoveni.

"În același timp, știm că COVID-19 a dus la umplerea spitalelor și o presiune enormă asupra sistemului medical, la o anumită blocare a sistemului de Sănătate. Pentru tratarea altor boli nu mai rămâne nici timp, nici tehnică, nici forțe. Și acest lucru provoacă decese care nu au legătură directă cu COVID-19. Oamenii mor pentru că nu sunt supuși la timp controlului medical. Acestea sunt decese legate indirect de coronavirus. După estimările mele, aceasta mai adaugă încă 50% din decese. Am pierdut 6.000 de oameni în 2020 ", a conchis sociologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Statul va cumpăra vaccinul anti-COVID fără a achita TVA și taxe vamale
Restricții noi din cauza COVID: Organizarea nunților în localuri va fi interzisă
Tagurile:
COVID-19, mortalitate, Victime, coronavirus

Știrile Zilei