22:27 22 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.32
  • USD17.92
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Opinie
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
75 0 0

Profesorul Aleksandr Kuznețov, invitat la Sputnik Moldova, a comentat comportamentul politicienilor în actuala criză politică de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Majoritatea liderilor politici actuali sunt complet lipsiți de responsabilitate față de popor – această stare de lucruri a fost favorizată de anumiți factori caracteristici celor 30 de ani de independență a țării, iar o parte a lor este moștenită din trecutul sovietic. Constatarea îi aparține expertului în drept, politologului, profesorului Aleksandr Kuznețov, invitatul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

„Problema este că politicienii noștri nu s-au maturizat încă. Situația în care președintele poate reprezenta unul dintre partide, iar majoritatea în parlament este formată din mai multe altele, există în multe țări. Acest lucru s-a produs recent chiar în Statele Unite ale Americii (SUA), când împotriva fostului președinte Donald Trump a fost majoritatea senatorilor”, a relevat expertul.
Александр Кузнецов
© Sputnik / Victor Iovva
Aleksandr Kuznețov

În opinia lui, situația din Republica Moldova a devenit oarecum rigidă - atunci când o persoană care a ajuns la putere dorește în fel și chip să-și păstreze poziția avantajoasă în orice situație politică. Anume acest factor a fost catalogat de politolog drept „singurul moștenit din mentalitatea trecutului sovietic”. 

„Toți politicienii noștri gândesc ca pe timpul Partidului Comunist: de vreme ce am ajuns la putere - nu există altă cale, iar negocierile constructive cu opoziția parlamentară, care are un punct de vedere diferit, sunt imposibile”, a adăugat politologul.

Ca exemplu de compromis la care au ajuns diverse forțe politice, Kuznețov a menționat situația din Germania, unde înainte de alegeri există bătălii aprige, dar după scrutin foștii adversari se așează la masa negocierilor pentru a găsi un consens.

Politologul i-a amintit președintelui Maia Sandu și reprezentanților echipei ei că „poziția interesului colectiv, al poporului, ar trebui să prevaleze în luarea deciziilor politice, dar nu ambițiile personale și de moment, pe care mulți locuitori ai țării s-au săturat să le urmărească”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)

Tematic

Grosu ar putea cere lockdown general: „Am să merg în Parlament să prezint argumentele”
Tagurile:
Moldova, politicieni

Știrile Zilei