22:30 11 Mai 2021
În direct
  • EUR21.51
  • USD17.82
  • RUB0.24
  • RON4.37
  • UAH0.64
Opinie
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (179)
144010

Analistul politic a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre posibila agravare a crizei politice din Moldova.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat la postul public de televiziune că deputații formațiunii politice conduse de el ar putea să nu recunoască decizia Curții Constituționale, prin care s-au constatat circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. 

Sunt oare aceste acțiuni legitime și ce pot însemna în general? Politologul Corneliu Churea a răspuns la această întrebare în studioul Radio Sputnik Moldova.

"Dodon și majoritatea parlamentară și alte partide din parlament au o părere fermă că Constituția a fost încălcată. Au dreptul la protest și la disidență. Precedentul a fost în vara anului 2019, când majoritatea parlamentară i-a opus rezistență lui Plahotniuc și în cele din urmă a câștigat", a spus politologul.

Oponenții președintelui au argumente pentru a-și justifica poziția, a spus interlocutorul.

"Cei care nu sunt de acord au argumente - decizia Curții Constituționale este neconstituțională, deoarece prin spiritul legii Parlamentul este instituția politică dominantă în regimul nostru politic. Dacă există o majoritate parlamentară și un candidat la funcția de prim-ministru, nu ar trebui să împiedice Parlamentul să își nominalizeze propriul candidat, iar Curtea Constituțională nu a recunoscut faptul de ingerință", a declarat analistul. 

Politologul a presupus ce ar însemna în practică nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale.

"Parlamentul are acum dreptul de a opune rezistență, dar asta mai degrabă va avea ca rezultat blocarea situației politice. Ei vor încerca să nu permită președintelui dizolvarea Parlamentului, organizarea alegerilor anticipate. Cu o astfel de evoluție a situației, Maia Sandu va întâmpina mari dificultăți", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (179)

Tematic

Ciurea: Ce ar putea întreprinde Parlamentul ca să evite anticipatele
Tagurile:
Curtea Constituţională, socialiștii, PSRM, Corneliu Ciurea

Știrile Zilei