15:58 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Opinie
Sa primesc un link scurt
8911

În Rusia, unde se află mai mult de jumătate dintre emigranții moldoveni, la prezidențialele din 2020 au existat de aproape 8 ori mai puține secții de votare decât în țările occidentale, iar noul raport a mărit discrepanța în defavoarea alegătorilor din Rusia și CSI.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Cetățenii moldoveni din Rusia au mai multe motive să instaleze pichete și să ceară deschiderea mai multor secții de votare, a declarat Alexander Tanas, vicepreședinte al organizației "Autonomia Culturală Națională Moldovenească din Sankt Petersburg".

El a declarat la un post de televiziune în Rusia, unde se află mai mult de jumătate dintre emigranții moldoveni, au fost deschise de aproape opt ori mai puține secții de votare la alegerile prezidențiale din 2020 decât în ​​țările occidentale. "Și de această data, din câte știu, se vor deschide mai puține secții de votare în Rusia decât este necesar. Cum așa?", se întreabă Tanas.

El și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni care locuiesc în Federația Rusă vor fi activi la maximum la alegerile parlamentare anticipate.

Comentând protestele desfășurate la Chișinău în fața sediului CEC, unde partidul pro-prezidențial PAS și alte câteva formațiuni politice au cerut Comisiei să deschidă mai multe secții de votare în străinătate, Tanas și-a exprimat nedumerirea: de ce, în principiu, a fost necesar să se desfășoare astfel de acțiuni?

"Credem că protestele sunt o provocare deliberată din partea dreptei și nu o preocupare sinceră pentru diaspora", a declarat vicepreședintele organizației "Autonomia Culturală Națională Moldovenească din Sankt Petersburg".

Potrivit informațiilor făcute publice de Centrului de sprijin pentru emigranții moldoveni, în 2019, în Rusia erau aproximativ 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Rețineți că acestea sunt cifre oficiale, în timp ce cifrele neoficiale pot fi mult mai mari.

Protestele privind numărul de secții de votare au demarat la Chișinău pe 7 iunie. Luni, câteva sute de protestatari de la PAS, DA și o serie de alte formațiuni politice s-au adunat în fața clădirii CEC, ei au reușit chiar să blocheze traficul. Marți au ieșit să protesteze doar câteva zeci de oameni. Nu au blocat drumul, dar, potrivit poliției, traficul a fost periclitat din cauza aflării lor acolo. Protestatarii din 8 iunie au continuat să solicite deschiderea a 198 de secții de votare în străinătate și și-au exprimat nemulțumirea față de decizia CEC de a majora numărul secțiilor de votare de la 139 la doar 146.

Membrii CEC au redus cu câte o secție numărul secțiilor din Grecia și România.   

De asemenea vor fi închise secțiile de votare dom Kostroma, Kursk, Lipțk, Reazan, Soci și Surgut dat fiind că la alegerile anterioare acolo au participa puțini alegători. În schimb, s-a propus să fie deschisă câte o secție de votare în Tula și Kaluga și patru în Moscova și regiunea Moscova.

Numărul total de secții de votare care urmează să fie deschise în Rusia rămâne neschimbat - 17. În Franța numărul secțiilor de votare ce urmează să fie deschise a fost majorat cu 2, de la 8 la 10. În Germania au fost adăugate 3 secții de votare, acolo numărul lor urmând să crească de la 6 la 9. În Italia CEC a acceptat să mai deschidă o secție, numărul total ajungând de la 30 la 31. În Marea Britanie numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 7 la 10.

 Decizia CEC de a deschide doar 146 de secții de votare, și nu mai mult de 190, cum au cerut mai mulți concurenți electorali, a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău de blocul Renato Usatîi și PAS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
CSI, Occident, Moscova, Secții de votare, alegatori, rusia

Știrile Zilei