14:51 23 Octombrie 2017
Chişinău+ 9°C
În direct
Foto

Capoeira, arta mahalalelor braziliene

Sa primesc un link scurt
13801
  • Capoeira este o artă națională braziliană care îmbină elemente de dans, acrobație, luptă.
  • Capoeiriștii consideră că îmbinarea elementelor africane, indiene și europene fac ca arta lor să fie cu adevărat uluitoare și irepetabilă.
  • Întrunirile capoieriștilor decurg după anumite reguli. Muzicanții stau la marginea cercului pe care îl formează capoeiriștii sau publicul. Caracterul jocului (alert sau lent, prietenos sau agresiv) depinde de ritmul intonat de muzicanți.
  • Prin tenacitate și antrenamente permanente poți ajunge peste câțiva ani la titlul de discipol experimentat al capoieristului. Titlul superior de maestro permite să-ți deschizi propria școală. Obținerea acestui titlu necesită cel puțin 10 ani. Manuel Pereira Costa (în stânga) este unul dintre maeștri.
  • Capoeira din zilele noastre este utilizată rar în scopuri de luptă, aceasta fiind o artă care dezvoltă abilitatea, forța, coordonarea și reacția.
  • Manoel Pereira da Costa, „maestro Manoel”.
  • În 2014, capoeira a obținut statut de moștenire culturală UNESCO.
  • Școlile de artă capoeira întrunesc zeci de mii de oameni din întreaga lume, organizând regulat festivaluri și seminare.
© REUTERS/ Bruno Kelly
Capoeira este o artă națională braziliană care îmbină elemente de dans, acrobație, luptă.

În aceste zile capoeiriștii își demonstrează măiestria în fața oaspeților sosiți la Olimpiada de la Rio. Drept scenă le servesc acoperișurile caselor și străzile din favelele capitalei braziliene.

De la 5 până la 21 august, la Rio de Janeiro se va desfășura ediția a XXXI-a a Jocurilor Olimpice de Vară.

Ceremoniile de deschidere ți închidere a Olimpiadei vor avea loc pe stadionul „Mário Filho" din Rio de Janeiro. Inima și zona centrală ale orașului Rio 2016 va deveni cartierul Barra da Tijuka unde, în afară de cele 15 obiective sportive, sunt amplasate Satul olimpic și Parcul olimpic.

La Copacabana se vor desfășura competițiile la canotaj, vele, triatlon, volei pe plajă, înot.

Cluster Deodoro, care se află în raionul cu același nume din Rio de Janeiro, va găzdui întrecerile la echitație, tir, scrimă, pentatlon.

Pe lângă Rio de Janeiro, atenția suporterilor va mai fi captată de alte patru orașe — Belo Horizonte, Salvador, São Paulo și Brasília — unde se vor desfășura meciurile de fotbal din cadrul turneului olimpic.

Reguli de utilizareCOMENTARIIMai multe reportaje foto

Știrile Zilei