15:18 18 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.71
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.71
© Sputnik / Vladimir Smirnov
Calea Lactee pe valea râului Anga care se varsă în lacul Baikal

Fiind cel mau curat și, fără îndoială, cel mai frumos, lacul Baikal ocupă pe drept cuvânt un loc de frunte pe lista „minunilor Rusiei”. Urmăriți în fotogaleria Sputnik priveliști incredibile ale Baikalului.

Acest lac ce fascinează prin misterul și natura sa virgină se află, practic, chiar în centrul Asiei, la granița dintre Buriatia și regiunea Irkutsk. Întinderea de apă care sclipește reflectând o lumină mistică are o suprafață de 620 km de la nord-est spre sud-vest.

Lățimea lacului oscilează în diferite locuri între 24 și 79 km. Datorită acestor dimensiuni, localnicii, dar și mulți turiști, numesc Baikalul nu lac, ci mare.

Oricât ne-am dori să numim acest măreț rezervor de apă dulce „mare”, totuși el este un lac, înconjurat aproape din toate părțile de munți foarte pitorești și de vulcani inactivi. Apropo, rezervele de apă potabilă din lacul Baikal constituie 90% din totalul rezervelor de apă potabilă ale Rusiei și aproape 20% din întreaga rezervă de cea mai curată și, conform rezultatelor mai multor experiențe științifice, curativă apă din lume. Vorbind de lacul Baikal, nu poți să nu amintești că este considerat cel mai adânc lac din lume: suprafața apei se află cu 453 metri mai sus de nivelul Oceanului mondial, iar adâncimea este aproape cu 1170 metri mai jos.

 

Tagurile:
Baikal, galerie foto


Mai multe reportaje foto

Știrile Zilei