07:36 08 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.32
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
 • La parada din Piața Roșie au participat peste 14 mii de militari din 13 țări străine, 234 de unități de tehnică militară istorică și modernă și 75 de aeronave.
 • Parada a fost găzduită de ministrul rus al Apărării, generalul armatei al Federației Ruse Serghei Șoigu și de comandantul forțelor terestre, generalul armatei Oleg Saliukov. Înainte de a începe au inspectat unitățile militare din cele mai noi decapotabile rusești ”Aurus” și i-au salutat pe participanți.
 • Militarii la Parada Victoriei dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
 • La ceremonia solemnă a participat și președintele Republicii Moldova Igor Dodon. El le-a mulțumit veteranilor pentru Victorie.
 • Soldații Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei au defilat prin Piața Roșie la Parada Victoriei.
 • Șeful statului a declarat că a avut un sentiment de mândrie atunci când militarii Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei au trecut prin Piața Roșie.
 • Unitatea militară a fost condusă de căpitanul Vitalii Josan.
 • Igor Dodon a remarcat că participarea soldaților moldoveni la Parada Victoriei subliniază conexiunea directă dintre generații și ne amintește despre importanța păstrării memoriei despre faptele eroice ale strămoșilor noștri.
 • Aceasta este partea aeriană a paradei. Pe cerul deasupra Moscovei sunt bombardierele cu rachete supersonice Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune și bombardierele cu rachete strategice Tu-160.
 • Elicopterele multifuncționale Mi-8 în timpul Paradei în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
 • La sfârșitul paradei militare, președintele Rusiei le-a mulțumit comandanților unitățiilor militare, a discutat cu veteranii, apoi, însoțit de lideri străini, a depus flori la Focul Veșnic de la Mormântul Soldatului Necunoscut.
 • Ceremonia de depunere de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.
 • După Parada Victoriei, președintele rus Vladimir Putin a vorbit „din picioare” cu președinții Kazahstanului, Uzbekistanului, Moldovei și Tadjikistanului.
© Photo : Фотохост-агентство
La parada din Piața Roșie au participat peste 14 mii de militari din 13 țări străine, 234 de unități de tehnică militară istorică și modernă și 75 de aeronave.

Astăzi în Piața Roșie de la Moscova s-a desfășurat parada în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La eveniment au participat delegații din diferite țări ale lumii, inclusiv din Moldova.

Țara noastră a fost reprezentată la ceremonia solemnă de către 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Moldovei. Unitatea militară a fost condusă de căpitanul Vitalii Josan.

Alături de președinții Rusiei, Belarusului, Kazahstanului, Serbiei, Tadjikistanului și Uzbekistanului, participanții la paradă au fost salutați de președintele Republicii Moldova Igor Dodon.

„Am simțit un sentiment deosebit de mândrie pentru faptul că printre aceștia erau și 75 de militari din Garda de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Țin să menționez că bunicii a 23 dintre militarii moldoveni prezenți la paradă au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Consider că participarea lor la evenimentul de astăzi subliniază conexiunea directă dintre generații și ne amintește despre importanța păstrării memoriei despre faptele eroice ale strămoșilor noștri”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Din cauza măsurilor de carantină introduse în contextul pandemiei coronavirusului, tradiționala paradă de 9 mai a fost amânată până pe 24 iunie. O astfel de alegere nu a fost făcută întâmplător. Anume în această zi în 1945 pentru prima dată s-a desfășurat Parada Victoriei asupra hitleriștilor. 

În cadrul deschiderii evenimentului solemn dedicat celei de-a 75-a aniversări a Victoriei, președintele rus, Vladimir Putin, a amintit că poporul sovietic a avut cea mai importantă contribuție în lupta împotriva nazismului și că soldații Armatei Roșii nu au avut nevoie de teritorii străine, ci doreau doar să învingă inamicul și să se întoarcă acasă.

„Sute de mii de soldați și-au pierdut viața într-o țară străină, datoria noastră este să ținem minte despre asta”, a subliniat Putin. 

La sfârșitul paradei militare, președintele Rusiei le-a mulțumit comandanților unităților militare, a discutat cu veteranii de război, apoi, însoțit de liderii statelor străine, a depus flori la Flacăra Eternă de la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Oaspeții din străinătate, la Parada Victoriei din Piața Roșie
Prima, legendară: Imagini istorice de la Parada Victoriei din Piața Roșie, 24 iunie 1945
Tagurile:
imagini, Parada Victoriei, delegație moldovenească


Mai multe reportaje foto

Știrile Zilei