16:47 13 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.52
  • USD17.69
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
  • Anterior, fenomenul nu a avut asemenea proporții, spun savanții
  • Dacă nivelul sării în efluenți va fi redus în jumătate, atunci oxigenul din apa mării ar putea să se restabilească în timp de cinci - șase ani.
© AFP 2021 / Yasin Akgul
Mucilagiul marin, asemănător gelului, s-a răspândit pe suprafața Mării Marmara, precum și în adâncurile apelor.

Marea Marmara, în apropiere de Istanbul, a fost acoperită de o substanță vâscoasă, iar nivelul de oxigen din apă a scăzut dramatic.

Ce se întâmplă - este un dezastru ecologic sau un fenomen natural obișnuit? La sfârșitul săptămânii trecute, o suprafață asemănătoare cu gelul a fost descoperită pe suprafața Mării Marmara, lângă Istanbul.

Astfel de fenomen este înregistrat tot mai des pe țărmurile mării, iar pentru prima dată apariția acestuia a fost documentată în 2007.

Ecologii spun că motivul apariției mucilagiului este răspândirea excesivă a fitoplanctonului și susțin că acesta va apărea din ce în ce mai des din cauza încălzirii globale.

Însă anul acesta experții sunt unanimi în opinia că amploarea acoperirii mării cu mucilagiul este mai mare ca niciodată: urme ale acesteia au fost găsite și în adâncurile apelor.

"Nu am mai văzut acest fenomen la o astfel de amploare", a declarat Baris Salihoglu, directorul Universității Tehnice a Orientului Mijlociu din Turcia (METU.

Nava de cercetare a Universității Bilim-2, cu 15 oameni de știință la bord, a început rapid cercetările, ale căror rezultate vor fi transmise Ministerului Turc al Mediului. Misiunea ar trebui să dureze aproximativ o săptămână.

În opinia lui Salihoglu, au contribuit semnificativ la formarea mucilagiului în mare și efluenții netratați de la întreprinderile industriale care ajung în mare din râuri. Nivelul sării, a menționat cercetătorul, trebuie redus în jumătate, atunci oxigenul din apa mării ar putea să se restabilească în timp de cinci - șase ani. Oamenii de știință au recomandat de asemenea ministerului să se ocupe de îmbunătățirea stațiilor de epurare din cinci sectoare ale Istanbulului unde marea este mai poluată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Turcia, mare, catastrofă ecologică

Mai multe reportaje foto

Știrile Zilei