01:27 16 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.70
  • USD16.99
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.61
Международный валютный фонд

FMI obligă Moldova să majoreze tarifele la gaz, energie și încălzire

© Sputnik / Наталья Селиверстова
Politică
Sa primesc un link scurt
14622

Una din condițiile Fondului Monetar Internațional este ca Moldova să confirme majorarea tarifelor la electricitate, gaz și energie termică, până la începerea sezonului de încălzire.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Moldova trebuie să confirme revizuirea tarifelor la energie electrică, gaz și încălzire până la începutul sezonului de încălzire, a declarat Ivanna Vladkova-Hollar, șefa misiunii FMI, după vizita de lucru în ţara noastră, transmite serviciul de presă al reprezentanței Fondului Monetar Internațional în Moldova.

”Este important ca majorarea tarifelor să fie însoțită de instituirea ajutorului social, pentru a proteja păturile vulnerabile ale populației”, a subliniat Hollar.

Potrivit ei, autoritățile moldovene, în ansamblu, au făcut pași importanți pentru eficientizarea energiei.

Funcționara consideră că în același timp, întârzierea majorării tarifelor la resursele energetice generează acumulări de pierderi și datorii în întreg domeniul energetic.

Ea a subliniat că negocierile cu autoritățile din Moldova au fost constructive și a fost obținut un progres în determinarea priorităților reformelor.

”Discuțiile, așa cum se așteaptă, vor continua în lunile următoare, ceea ce va oferi timp autorităților din Moldova să-și onoreze un șir de obligații-cheie și pentru elaborarea mai detaliată a propunerilor privind programele pentru 2016”, a spus Hollar.

Potrivit ei, autoritățile din Moldova s-au angajat să întreprindă pași hotărâți pentru consolidarea sistemului bancar.

”Ele (autoritățile) și-au confirmat intenția de a retrage licențele și de a lichida aceste trei bănci insolvabile, care se află în administrare specială din noiembrie 2014. Întreruperea infuziei de lichidități în sistem prin intermediul acestor bănci este foarte importantă pentru asigurarea stabilității macroeconomice, care a fost susținută până în prezent prin intermediul unei politici de creditare dure”, a remarcat funcționara.

Potrivit ei, discutarea acțiunilor privind consolidarea sistemului de reglementare, de supraveghere și a mecanismelor de administrare a situațiilor de criză din Moldova va continua.

 

Tematic

Sindicatele către FMI: economia Moldovei se prăbuşeşte
Streleț: vom semna acordul cu FMI numai după desemnarea guvernatorului BNM
Moldova și FMI: atunci când va sosi binefăcătorul…
Tagurile:
Ivanna Vladkova-Hollar, condiții, încălzire, prețuri, energie, majorare, gaz, FMI
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei