11:58 21 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Въезд в село Парканы недалеко от Тирасполя

Ţările lumii îşi unesc eforturile pentru rezolvarea crizei transnistrene

© Sputnik / И. Зенин
Politică
Sa primesc un link scurt
6611

Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat la Belgrad o declaraţie privind reglementarea transnistreană. Acesta este unicul document adoptat de această structură a OSCE, cu referire la conflictele îngheţate, la reuniunea din 3 şi 4 decembrie de la Belgrad.

CHIŞINĂU, 5 dec – Sputnik. Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfăşurat în zilele de 3 şi 4 decembrie curent la Belgrad, a adoptat o Declarație cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”. Despre aceasta anunţă serviciul de presă al MAEIE.

Potrivit sursei oficiale, textul documentului adoptat de țările membre a fost pregătit de reprezentanții președinției în exercițiu a OSCE, Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova.

Potrivit documentului, „reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE, iar țările membre reiterează necesitatea de a obține o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum  și un statut special pentru Transnistria, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației”.

Documentul subliniază inportanţa negocierilor în formatul „5+2” şi le solicită părţilor vizate (care au reprezentanţi politici cu puteri depline) o angajare proactivă în procesul de reglementare.

„Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Totodată, acestea au salutat exemplele pozitive din cursul anului 2015, în special întâlnirile productive ale liderilor și au chemat ca acest proces să fie continuat”, a mai subliniat sursa citată, menţionând şi faptul că „declaraţia referitoare la conflictul transnistrean din  Moldova,  este singura adoptată în cadrul acestei Reuniuni ministeriale a OSCE privind conflictele îngheţate.

 

Tematic

Problema transnistreană, discutată în Germania
Tagurile:
Formatul 5+2, Declaraţie, OSCE, Reglementare transnistreană, Tiraspol, Chişinău
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei