15:05 26 Septembrie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD16.77
  • RUB0.22
  • RON4.01
  • UAH0.59
Politică
Sa primesc un link scurt
36 0 0

Guvernarea de la Chişinău a fost încurajată de Federica Mogherini să implementeze prevederile Acordului de asociere RM-UE. Reuşitele ţării noastre vor fi evaluate în martie, la reuniunea Consiliului de asociere RM–UE.

CHIŞINĂU, 12 feb – Sputnik. Vineri, ministrul de externe Andrei Galbur a avut o întrevedere la München, Germania, cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, anunţă serviciul de presă al MAEIE. Demnitarul european a afirmat că UE va evalua în martie nivelul de realizare a obiectivelor stabilite prin Acordul de asociere RM-UE.

Potrivit sursei, "în cadrul întrevederii, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor moldo-comunitare, o atenţie aparte fiind acordată parcursului implementării reformelor prevăzute de Acordul de asociere, priorităţilor noului guvern de la Chişinău în perioada imediat următoare, măsurilor care urmează să fie întreprinse în vederea depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă societatea moldovenească în ultimul timp".

Mogherini a încurajat autorităţile moldoveneşti să sporească ritmul reformelor de pe agenda europeană pentru a recupera întârzierile în implementarea Acordului de asociere.

Aceasta s-a referit în particular la combaterea corupţiei, reforma sistemului de justiţie, redresarea situaţiei în sistemul financiar-bancar, reluarea dialogului cu Fondul Monetar Internaţional. Oficialul european a ţinut să sublinieze faptul că reuniunea Consiliului de asociere RM – UE, care va avea loc în luna martie curent, va constitui un prilej potrivit pentru a efectua o evaluare generală a nivelului de realizare a obiectivelor stabilite în Acordul de asociere.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat hotărârea fermă a noului guvern de a revigora procesul de reforme în vederea îndeplinirii în întregime a agendei sale europene precum şi de a întreprinde, în dialog direct cu societatea civilă şi partenerii externi de dezvoltare, măsurile necesare pentru soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă Republica Moldova.

Tematic

Audieri în Parlament pe marginea implementării Acordului de asociere
Tagurile:
Andrei Galbur, Federica Mogherini, Acordul de asociere RM-UE, München

Știrile Zilei