21:47 19 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Парламент заседание 11.03.2016

Ministerul Apărării, bântuit şi el de demisii

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Politică
Sa primesc un link scurt
53120

Activitatea ministrului Apărării, Anatol Şalaru, îi nemulţumeşte pe mai mulţi cetăţeni care au făcut carieră la Ministerul Apărării şi în Armata Naţională. Din aceste instituţii ar fi plecat mai multe cadre în ultima vreme.

CHIŞINĂU, 20 mar – Sputnik. Nu doar Ministerul Afacerilor Interne este părăsit de un număr important de cadre. Situaţia pare a fi similară şi la Ministerul Apărării, susţin mai mulţi cetăţeni care au sau au avut legătură cu această instituţie.

Cea mai recentă eliberare din funcţie la Armata Naţională a avut loc la 18 martie curent, când Guvernul l-a demis pe Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan.

Demiterea acestuia a fost solicitată de ministrul Apărării, Anatol Şalaru, care l-a acuzat pe Gorgan de mai multe abuzuri.

În locul lui Igor Gorgan, potrivit ministrului moldovean al Apărării, urmează să fie promovat un alt militar moldovean activ, cu studii în Europa, SUA, la Pentagon sau la NATO.

Surse din cadrul Armatei Naţionale au declarat anterior pentru Sputnik Moldova că noul şef al Marelui Stat Major ar putea să devină colonelul Eduard Ohladciuc, care anterior a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Personal al Marelui Stat Major.

Ministrul Anatol Şalaru a menţionat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik că a înaintat Guvernului şi Preşedintelui ţării demersul cu privire la demiterea şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, încă în perioada Cabinetului de Miniştri condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, dar chestiunea respectivă nu a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei Executivului deoarece nu a fost luată în seamă de preşedintele ţării.

Despre faptul că militarii sunt nemulţumiţi de activitatea lui Şalaru, dar şi despre plecările din minister, au vorbit în repetate rânduri mai mulţi militari în rezervă care i-au adus actualului ministru acuzaţii de îndeplinire necorespunzătoare a atribuţiilor şi de atitudine inadecvată faţă de persoanele care au avut o contribuţie esenţială la edificarea armatei Republicii Moldova.

De asemenea, Şalaru a fost chemat recent în Parlament în legătură cu o moţiune simplă iniţiată de comunişti şi susţinută de socialişti. Aceste două grupuri parlamentare i-au cerut lui Şalaru să plece din funcţie.

Într-un comentariu de pe o reţea de socializare şi fostul viceministru al Apărării, Ana Vasilache, referindu-se la plecările masive de la MAI, a subliniat că situaţia este similară şi la Ministerul Apărării.

 

Tematic

Moţiunea simplă contra lui Şalaru nu a fost susţinută de Parlament
Tagurile:
Şeful Marelui Stat Major, Demisii, Armata Naţională, Ministerul Apărării
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei