02:39 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Serghei Lavrov şi Andrei Galbur

Lavrov: Transnistria trebuie să facă parte dintr-o Moldovă integră şi neutră

Виталий Белоусов
Politică
Sa primesc un link scurt
Moscova - Chişinău: 2016 ca timp al resetării (50)
24002

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că Moscova va susţine activitatea în cadrul formatului de reglementare transnistreană „5+2”. El a adăugat că prin paşi mărunţi, dar siguri, acestui mecanism îi poate fi redată viabilitatea.

CHIŞINĂU, 4 apr — Sputnik. Moscova pledează pentru păstrarea Transnistriei în componenţa unei Moldove integre, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, după întrevederea de luni cu omologul său de la Chişinău, Andrei Galbur.

Lavrov a menţionat că partea rusă susţine procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2” (cu participarea reprezentanţilor Republicii Moldova şi ai administraţiei de la Tiraspol, în calitate de părţi, a Rusiei, Ucrainei şi OSCE, în calitate de mediatori şi UE şi SUA, în calitate de observatori).

„Suntem de acord cu toţii că prin paşi mărunţi, dar concreţi, este posibilă refacerea viabilităţii acestui mecanism, dar şi trecerea de la formularea unor întrebări simple la soluţionarea unor probleme dificile, inclusiv la determinarea unui statut final al Transnistriei în cadrul unei Moldove indivizibile şi neutre”, a spus Lavrov.

El a remarcat şi faptul că această problemă trebuie să fie soluţionată de Chişinău şi Tiraspol.

„Sunt sigur de faptul că trebuie să respectăm rolul misiunii de pacificatori, care s-a dovedit a foi una eficientă, deoarece nu au fost admise nici un fel de excese. Întregul proces de reglementare politică, atunci când acesta va demara, iar pentru asta e nevoie să fie restabilită încrederea, reprezintă o cauză comună”, a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit lui, anume în această direcţie va fi îndreptată activitatea în formatul „5+2” şi cea a misiunii de pacificare.

Diplomatul a remarcat şi faptul că povara unor probleme şi greşeli din trecut este destul de mare.

„Astăzi avem posibilitatea să face alegeri corecte şi să pornim pe calea reglementării, nu pe cea a acumulării de probleme”, a mai spus Lavrov.

În zilele de 5 şi 6 aprilie curent, în Republica Moldova se vor afla mediatorii şi observatorii procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Тема:
Moscova - Chişinău: 2016 ca timp al resetării (50)

Tematic

Ce a remarcat Serghei Lavrov la întrevederea cu Andrei Galbur
Tagurile:
Transnistria, Andrei Galbur, Moscova, Dialog, Întrevedere, Serghei Lavrov


Știrile Zilei