16:05 19 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Christine Lagarde, directorul FMI

FMI joacă dur. Chișinăul a primit un răspuns șocant

© Sputnik / Владимир Песня
Politică
Sa primesc un link scurt
2402101

Discuțiile autorităților de la Chilșinău cu FMI ar fi intrat în impas, iar politica bugetară a țării ar fi în pragul unui adevărat fiasco, susțin unele sursele bine informate, care au preferat deocamdată să rămână în anonimat.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Potrivit surselor Sputnik Moldova, autoritățile ar fi primit deja un răspuns negativ din partea reprezentanților Fondului Monetar Internațional (FMI), care se află la Chișinău pentru a negocia un nou memorandum de cooperare cu țara noastră.

Cauza eșecului negocierilor Guvernului de la Chișinău cu FMI ar fi deficitul bugetar aprobat de Parlament odată cu adoptarea legii bugetului de stat pentru anul curent.

Astfel, cei de la FMI ar cere ca o serie de cheltuieli prevăzute în bugetul pentru 2016 să fie reduse drastic. Sursele citate au ținut să precizeze că este vorba despre faptul că reprezentanții FMI insistă asupra unor reduceri de cheltuieli bugetare care, dacă vor fi acceptate de Chișinău, ar putea să conducă la revolte sociale cu efecte imprevizibile. 

Totuși, potrivit informațiilor din culisele negocierilor cu FMI, Guvernul moldovean nu este dispus să accepte tăierea cheltuielilor prevăzute pentru pensii și salariile bugetarilor.

Sursele citate au mai subliniat că deocamdată atât reprezentanții FMI precum și cei ai Guvernului sunt dispuși să facă unele concesii pentru ca memorandumul să fie semnat cât mai curând posibil.

Anterior mai mulți experți au avertizat că Republica Moldova a ajuns în situația vulnerabilă în care dacă nu va reuși să ajungă la un acord cu FMI, Guvernul ar putea să intre în incapacitate de plată.

Tematic

FMI: Vine criza! 360 de miliarde - credite neperformante ale băncilor italiene
Tagurile:
Deficit bugetar, Buget, Decizie, Răspuns, Memorandum, FMI, Guvernul de la Chișinău


Știrile Zilei