04:39 17 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.48
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.34
  • UAH0.69
Christina Lagarde, directrul general al FMI

Confirmat: FMI, în loc să ne ajute, ne-a trântit ușa în nas

© Sputnik / Наталья Селиверстова
Politică
Sa primesc un link scurt
173481

Republica Moldova, aflată într-o situație financiară foarte dificilă, nu mai poate conta pe sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI), susțin sursele Sputnik.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Reprezentanții FMI, care s-au aflat la Chișinău în perioada 5-15 iulie curent, au plecat din Republica Moldova fără a lăsa măcar o umbră de speranță că țara noastră și această structură financiară internațională ar fi pe punctul de a semna un memorandum.

Experții de la FMI s-ar fi poticnit, potrivit surselor Sputnik, de faptul că în bugetul de stat pentru anul curent deficitul bugetar este prea mare. Totodată  aceștia ar fi de părere că Guvernul nu este în măsură să ofere garanții că este capabil de plată, adică nu poate oferi garanții suficiente că va avea capacitatea de a restitui banii pe care dorește să-i împrumute de la FMI. Asta deoarece Guvernul de la Chișinău și-ar fi asumat prea multe cheltuieli sociale.

De asemenea sursele Sputnik susțin că, de fapt, FMI ar fi dispus să semneze un memorandum cu Republica Moldova doar după alegerile prezidențiale din toamnă și doar în funcție de cine va fi succesorul președintelui Timofti.

Anterior atât reprezentanții Guvernului, precum și cei ai comunității de experți, au subliniat că capacitatea bugetară a Republicii Moldova depinde în mare parte de semnarea unui document de cooperare cu FMI.

Tematic

FMI joacă dur. Chișinăul a primit un răspuns șocant
Tagurile:
Garanții, Guvernul Republicii Moldova, Deficit bugetar, Memorandum, Negocieri, Refuz, Cooperare, FMI


Știrile Zilei