11:39 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)
29111

Peste două mii de persoane au participat la sondajul în urma căruia s-a conturat un tablou prealabil al posibilelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale.

CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik. Potrivit datelor sondajului prezentate luni de compania de investigații „Intellect Group", președintele RM va fi ales în turul doi.

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, 30,8% dintre respondenți ar vota pentru liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Conducătorul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase, ar acumula 12,2% din voturile cetățenilor. Pe locul trei se află liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, cu 11,8%. Acesta este urmat de ex-ministrul Educației, liderul partidului „Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu (11,3%); ex-premierul RM, liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă (6,9%); candidatul din partea „Partidului nostru" Dumitru Ciubașenco (4,6%). Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ar acumula 2,6%, iar ceilalți pretendenți la postul de președinte al RM s-ar alege cu mai puțin de 1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 — 28 septembrie. Au participat 2,1 mii de persoane. Marja de eroare este de circa 1,3%.

Alegerile directe pentru funcţia de președinte al RM sunt prevăzute pentru data de 30 octombrie. Este primul scrutin după anul 1996 în care președintele va fi ales în mod direct de către întregul popor. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlament cu votul a trei cincimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie curent Curtea Constituțională a RM a anulat modificările operate în Constituție la 5 iulie 2000. Astfel, a intrat din nou în vigoare mecanismul precedent de alegere a președintelui: în mod direct, de către întregul popor.

Oficial, la momentul actual în țară sunt înregistrați opt pretendenți la funcţia de președinte al statului. Alte opt candidaturi urmează să fie examinate de către Comisia Electorală Centrală.

Тема:
Moldova a intrat în perioada electorală pentru prezidenţiale (58)

Tematic

Expert: unioniștii nu au șanse să câștige alegerile prezidențiale în RM
Dezvăluire senzațională: în ziua alegerilor Mihai Ghimpu va merge la pescuit
Tagurile:
alegeri prezidențiale, sondaj, CEC, Maia Sandu, Igor Dodon

Știrile Zilei