00:19 18 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
11210

Dacă înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale din Moldova dezbaterile aveau ca subiect corupția și relațiile cu autoritățile, în următoarele două săptămâni accentele se vor deplasa: lupta va purta un caracter geopolitic.

CHIȘINĂU, 3 nov — Sputnik, Daria Cernega. Candidatul la funcţia de președinte al RM din partea socialiștilor, Igor Dodon, se va strădui să atragă de partea sa voturile acordate în primul tur altor candidați, în special este vorba de electoratul candidatului din partea „Partidului nostru", Dumitru Ciubașenco, a declarat pentru Sputnik politologul Corneliu Ciurea.

Potrivit expertului, în acest sens ne putem aștepta la anumite negocieri.

„Dodon are mai multe avantaje pentru a obţine victoria. În primul tur nu i-au ajuns doar aproximativ două procente din voturi. El le poate acumula chiar la Bălți, în cazul în care cei care au votat pentru Ciubașenco îşi vor îndrepta preferinţele cătreDodon", consideră expertul.

Totuși, acesta este de părere că cei de dreapta au anumite șanse în turul doi.

Politologul bănuieşte că și Partidul Democrat va influența asupra procesului electoral. „Cu toate că Partidul Democrat a susținut public candidatul de dreapta, această formațiune ar putea totuși continua să facă manevre pe scena politică. Iar acest lucru va influența asupra procesului electoral", a declarat analistul.

Ciurea consideră că înainte de turul doi comportamentul jucătorilor se va schimba brusc. Astfel, dacă în turul întâi dezbaterile s-au purtat în temei în jurul unor teme precum corupția și relațiile cu puterea, în următoarele două săptămâni accentele se vor deplasa: lupta va purta un caracter geopolitic.

„Sandu trebuie să insiste asupra poziției sale prooccidentale, lucru pe care nu l-a prea făcut, iar preferințele sale de politică externă erau doar subînțelese. Ea însăși nu a declarat explicit acest mesaj, dar va trebui să învețe să o facă. Iar cei de stânga își vor concentra mai mult atenția asupra orientării lor proestice", a declarat Corneliu Ciurea.

Analistul consideră că victoria probabilă a lui Dodon în lupta pentru funcţia de președinte al țării nu va influenţa relațiileRepublicii Moldova cu donatorii externi, deoarece președintele este „un jucător sistemic".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Condiția lui Ghilețchi ca să o susțină pe Sandu
Maia Sandu a declarat că vrea să colaboreze cu actuala guvernare
Rezervele ascunse ale lui Sandu și Dodon: pe ce vor miza în turul doi
Dodon este convins că va obține victoria în cel de-al doilea tur de scrutin
Tagurile:
lupta geopolitică, schimbare de comportament, alegeri prezinențiale RM, turul doi, Corneliu Ciurea


Știrile Zilei