11:29 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
FMI

Moody's: Moldova ar putea fi declasată dacă renunță la FMI

© Flickr/ Shiny Things
Politică
Sa primesc un link scurt
13832

Potrivit unui comunicat al Agenției ”Moody's”, Moldova ar putea pierde ratingul acordat drept țară stabilă pentru investiții, dacă va renunța la implementarea Programului convenit cu FMI.

CHIȘINĂU, 15 ian — Sputnik. Republica Moldova este considerată o țară ”stabilă” pentru investiții, potrivit unui comunicat al Agenția Moody's, specializată în elaborarea ratingurilor de țară privind siguranța investițiilor și evitarea situațiilor de risc. Astfel, țara noastră s-a învrednicit de calificativul ”Stabil” în loc de ”Negativ” cum era până acum.

Potrivit Guvernului, modificarea calificativului se datorează reducerii riscurilor pentru asistența financiară oferită autorităților în urma semnării, la sfârșitul anului 2016, a unui Acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și datorită promovării unui nou cadru legal de reglementare a activității instituțiilor bancare din republica Moldova.

Totodată, Agenția precizează că Moldova ar putea fi declasată din nou, dacă va renunța la implementarea Programului convenit cu Fondul Monetar Internațional, astfel pierzând sprijinul oficial.

De asemenea, specialiștii agenției internaționale Moody's au apreciat beneficiile reformei administrației publice, care vine să sporească productivitatea autorităților și să reducă influența grupurilor de interese, precum și cele ale reformei sistemului de pensii, care va contribui pozitiv, în viziunea lor, la îmbunătățirea sustenabilității fiscale a Republicii Moldova.

FMI a înaintat 16 condiţii Republicii Moldova>>

Anterior, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un șir de legi prin care cheltuielile bugetului de stat au fost reduse cu 2 miliarde de lei. Cabinetul de Miniștri și-a motivat deciziile respective prin condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional în vederea semnării unui nou acord de finanțare cu Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

 

Tematic

Bugetul Moldovei pentru 2017, pe placul FMI
Moldova, gata să primească creditul FMI. Parlamentul a dat undă verde
Moldova a îndeplinit condițiile FMI. Când va fi deblocat accesul la finanţare
Tagurile:
declasata, Moody's, investiții, rating, Moldova, FMI, Pavel Filip


Știrile Zilei