21:26 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
4430

Liderul partidului de guvernre din Polonia a declarat că ziua realegerii lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European este „joia neagră" a Uniunii Europene

CHIȘINĂU, 14 mart — Sputnik. Iaroslav Kaczyński, liderul partidului de guvernare din Polonia, este de părere că polemica în jurul realegerii lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European e legată de disputa privind Europa „celor două viteze", iar evenimentele din 9 martie au devenit „joia neagră" a UE, care ar putea influența viitorul acesteia.

Polonia a fost singura țară care pe data de 9 martie curent s-a opus realegerii lui Tusk în funcția de președinte al Consiliului UE. Anterior autoritățile de la Varșovia au declarat în repetate rânduiri că nu agreează candidatura lui Tusk, care a fost premier în Polonia și care, în calitatea sa de înalt demnitar european, nu ar fi promovat interesele propriei țări, dar și și-ar fi permis să intervină în treburile interne ale statului polonez.

Kaczyński a afirmat că Polonia s-a opus ideii Europei cu „două viteze", are capacitatea și vitejia pentru a înfrunta această idee ce destramă UE.

Politicianul a declarat că la ora actuală este nevoie să fie purtată o luptă serioasă contra acestei concepții, care ar însemna de facto „sfârșitul UE în forma sa actuală".

„Putem spune că la ultima ședință a Consiliului în această bătălie au răsunat primele împușcături. Polonia s-a aflat pe partea cea justă, iar asta e foarte important pentru estimarea a ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme. Această „joia neagră" a Uniunii Europene a fost începutul a ceva, ce, probabil, va decide nu doar soarta UE ci și a întregii Europe", a subliniat liderul politic.

Totodată, el a subliniat că realegerea lui Tusk este legală.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Candidat de alternativă la şefia CE. Polonia nu-l mai vrea pe Tusk
Tagurile:
Două viteze, Varșovia, realegere, viitor, Tusk, Luptă, Război, Europa, UE, Consiliul European, Iaroslav Kaczyński, Donald Tusk, Polonia, Europa


Știrile Zilei